Gospodarstvo

Turistička zajednica Zlatni Papuk od danas u novom prostoru

26-08-2022 • 13:58
Tena Protić
Svečano je otvoren Turističko-informativni centar s turističkim uredom, a kojim će upravljati Turistička zajednica Zlatni Papuk.

Povodom Dana Općine Velika, svečano je otvoren Turističko-informativni centar s turističkim uredom. Investicija je to Općine Velika koja je radi poboljšanja kvalitete turističke usluge u 2021. godini započela projekt vrijednosti  1.150.000,000 koji je u potpunosti financiran sredstvima Općine. Općina Velika je po završetku radova, u proljeće 2022., zgradu dala na upravljanje Turističkoj zajednici Zlatni Papuk koja je tim činom započela s uređenjem i opremanjem Turističkog ureda i centra.

Informacije o realizaciji i značenju Turističko-informativnog centra rekao je direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić.

„Pokretanje inicijative od strane Turističke zajednice Požeško-slavonske županije i potrebe osnivanja turističke zajednice na području općina Kaptol, Brestovac i Jakšić, koje do tada nisu imale turističku zajednicu urodilo je plodom te kroz djelovanje Turističke zajednice Zlatni Papuk vidimo, ne samo da je ono bilo potrebno, nego da je bilo i potpuno opravdano i poželjno. Glavni cilj osnivanja ove Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, kreiranje i promocija turističkog proizvoda te razvijanje svijesti o važnosti gospodarskih, društvenih i drugih učinaka turizma na ovom području te tako stvoriti prepoznatljivost ove destinacije.”

“Glavne smjernice u kreiranju i promociji destinacije Zlatni Papuk jesu netaknuta priroda, rekreacija te kultura i eno-gastro priča koji obilježavaju ovo područje…“

„U 2022. Turistička zajednica Zlatni Papuk kandidirala je ukupno pet projekata na natječaj HTZ-a za udružene TZ i tri projekta na natječaj za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te su nam od strane HTZ-a odobrena sredstva u iznosu od otprilike 450.000,00 kn za navedene projekte. Valja spomenuti kako smo za projekt osnivanja i opremanja TIC-a, kroz ova dva fonda ostvarili 120.000,00 kn te 36.000,00 kn za produkciju informativnih video materijala i 51.000,00 za kreiranje i unapređenje web stranice i vanjskog totema koji su usko vezani uz aktivnosti TIC-a.“

„Projekt Turističko informativnog centra smo zamislili u nekoliko faza, već navedene aktivnosti čine prvu fazu koja će u potpunosti biti završena ove jeseni…“

„Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije odobrena su sredstva od pola milijuna kuna, također od HTZ-a, za izgradnju Golden Slavonia wine house na parceli odmah do ove, te će biti u korelaciji s ovim TIC-om. Kroz suradnju Županijske turističke zajednice i TZ zlatni Papuk biti u svrsi kvalitetnog boravka i doživljaja posjetitelja kroz vinsku priču.“

„Treća faza ovoga našeg bitnog projekta destinacije je kreiranje prepoznatljivih suvenira naše destinacije…“

„Kroz projekt koji ćemo prijaviti na nadolazeće natječaje u 2023. godini te kreiranje suvenirnice i stvaranja brenda kvalitete Zlatnog Papuka, zajedno s lokalnim proizvođačima koji budu imali želju i zadovoljavali uvjete za ulazak u ovakav projekt. Neki do najaktivnijih su i danas s nama i predstavit će vam našu destinaciju kroz okuse svojih iznimno kvalitetnih domaćih proizvoda.“

„U nekakvoj završnoj fazi nam je cilj kreirati svojevrstan integralni hotel koji bi objedinjavao ponudu smještajnih kapaciteta…“

„Funkcionirao bi poput svojevrsne recepcije za posjetitelje koji dođu u našu destinaciju, a nisu se u potpunosti pripremili. Za takve posjetitelje bi kreirali sustav kojim bi brzo pronašli adekvatan slobodan smještaj u bazi naših smještajnih kapaciteta koji bi bili uključeni u ovom projektu. Smještajni kapaciteti su dugo bili rak rana ovoga područja, ali situacija se bitno popravlja zahvaljujući kvaliteti smještaja i usluge na našem području.“

„Destinaciju čine ljudi, njihova dobrodošlica, njihov trud i rad i u konačnici, njihove investicije.“

„I na kraju, nisam zaboravio nego s namjerom ostavio za kraj, naš najveći brend, Park prirode Papuk koji je svojim aktivnostima u proteklih desetak godina već stvorio prepoznatljivi turistički proizvod na kojemu mi u Zlatnom Papuku ponajviše i gradimo destinaciju. Uz prelijepu i ponosnu slavonsku Planinu Papuk, niz je atrakcija i prirodnih ljepota koje Papuk pruža svojim posjetiteljima.“ – rekao je direktor Tomislav Galić.

Turistička zajednica Zlatni Papuk djeluje u četiri općine, pa su tako postigli dogovor o rotaciji predsjednika, a trenutni predsjednik je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

„Hvala Općini Velika što su pristali da se priključimo i zajedno osnujemo Turističku zajednicu, na taj način smo dobili priliku da svoje turističke potencijale iskoristimo. Moram biti iskren i iskazati svoje zadovoljstvo s radom naše Turističke zajednice u ove dvije godine. Cilj ovoga što radimo je pomoći razvijanju našeg gospodarstva, našim gospodarstvenicima koji rade, našim OPG-ovcima koji su spremni svoje proizvode ponuditi. Gledamo na ovo uključenje kao zadovoljstvo svih područja. To je simbioza Zlatne doline i Papuka, jedno i drugo su simbol ovog područja.“ – rekao je načelnik Mile Pavičić, koji je također spomenuo nedavno predstavljeno idejno rješenje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu.

Prostor Turističko-informativnog centra blagoslovio je prečasni Dražen Akmačić, župnik Župe sv. Augustina biskupa, nakon čega je uslijedilo rezanje vrpce i razgledavanje prostora.

Načelnik Općine Velika Robert Hofman i Savjetnica direktora Hrvatske turističke zajednice za međunarodnu suradnju Olivera Šarić su rezanjem vrpce obilježili službeno otvorenje centra.

Osim svečanosti otvorenja, svi prisutni su mogli vidjeti ponudu lokalnih proizvođača i restorana s područja Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Predstavili su se Restoran Shhhuma, Buffet Čiča Mata iz Velike, Krčma Stari fenjeri i Izletište Stari Brestovac. Također, Pavlović vina, Vinogradarstvo i vinarstvo Perić, Vinarija Kaptol, Craft spirits d.o.o. – Castrum gin, Fra Luka – suhomesnati proizvodi, OPG Božić Milan – med, OPG Antonija Zelenika – pekmezi, OPG Ivan Baša – aronija i OPG Štivić – aronija.