Kultura

[FOTO] Otvoren je Geo info centar u Voćinu

17-12-2021 • 15:19
Slavenko Čuljak
U sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ danas je otvoren Geo info centar u Voćinu, investicija vrijedna oko 40 milijuna kuna

U sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ danas je otvoren Geo info centar u Voćinu, investicija vrijedna oko 40 milijuna kuna, a koja se prostire na preko 800 četvornih metara. Geo info centar, zamišljen kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Interaktivni multimedijalni centar je mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka.

Današnjem otvorenju nazočni su bili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan  Igor Andrović, ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša, ministarstava i lokalnih ustanova kao i drugi koji su izravno sudjelovali u izgradnji i opremanju centra.

Ravnatelj Alen Jurenac je u svom uvodnom govoru istaknuo da je današnjim otvorenjem završen projekt Geopriče UNESCO geoparka.

„Ovaj projekt dignuo je prezentaciju povijesne i prirodne baštine Papuka na jedan viši nivo jedinstven u Europi, a to su prepoznali i posjetitelji kojih je ove godine na Papuk bilo preko 60 tisuća. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta, najvećeg u sustavu zaštite prirode.“, izjavio je ravnatelj Jurenac.

Župan Igor Andrović  smatra da će centar imati veliki značaj za razvoj turizma županije.

„Ovo je dio projekta vrijednog 90 milijuna kuna, kroz koji smo osim ovog centra asfaltirali cestu od Slatinskog Drenovac do Jankovca, koja se pokazala kao pun pogodak, jer je za 400% povećan broj gostiju na Jankovac. Tu su i Kuća Panonskog mora i Adrenalinski park u Požeško-slavonskoj županiji, s kojom smo povezani kroz Park prirode Papuk. Ovim projektom označili smo još jednu točku turističkog potencijala cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske. Vjerujem da će centar biti održiv te da će biti puno posjetitelja.“, rekao je župan Andrović.

Ministrica Nataša Tramišak dodala je kako je lijepo doći i vidjeti dovršetke ovakvih projekata.

„Kada govorimo o ukupnoj vrijednosti ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu u RH u ovom proteklom programskom razdoblju, govorimo o više od 3 milijarde kune. Iskreno čestitam svima na realizaciji ovog kvalitetnog i vrijednog projekta. U budućnosti nas očekuje još više ulaganja u one projekte koji idu ruku po ruku održivosti prirode i gospodarstva. Ovdje smo da zajedno realiziramo takve projekte.“, izjavila je ministrica Tramišak.

Gosti i uzvanici su nakon uvodnog dijela obišli Geo info centar i uvjerili se u sve ljepote i sadržaje koje će centar pružiti posjetiteljima Parka prirode Papuk.

Na postavu biologije u Geo info centru možete vidjeti modele, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića. Park prirode Papuk zaštićen je između ostalog zbog svoje bioraznolikosti, a sam Papuk ima preko 1200 vrsta biljaka, što je četvrtina cjelokupne hrvatske flore.

Postav arheologije sadrži interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku. Osim edukativnih elemenata, objekt sadrži suvenirnicu te prostore za odmor i  okrjepu.

Geo info centar je izgradila požeška tvrtka Presoflex gradnja d.o.o.