Društvo

Iduća dva tjedna su ključna za našu županiju

17-05-2022 • 07:41
Rva
Dolaskom ljepšeg vremena, dolaze i mnogobrojne manifestacije koje se održavaju na području Požeško-slavonske županije.

Dolaskom ljepšeg vremena, dolaze i mnogobrojne manifestacije koje se održavaju na području Požeško-slavonske županije. Uz sve manje epidemioloških mjera, organizatori su jedva dočekali da se vrati „staro normalno“, kako bi svi skupa mogli uživati u tradicionalnim manifestacijama ovoga kraja. Za svakoga ponešto – reklo bi se, ako ste slučajno zaboravili zabilježiti neko događanje u svoj kalendar, ovdje su sve informacije koje trebate.

Moto susreti u Pleternici

Prva stvar ovog vikenda koju smo već najavili su 11. Moto susreti u Pleternici. Tri dana dobre zabave, motora, glazbe i hladnog piva očekuje sve posjetitelje pleterničkog hipodroma.

Ono što su pripremili od sadržaja za prvu večer u petak, 20. svibnja, je koncert Opće opasnosti i Cota G4, rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Drugi dan Moto susreta, 21. svibnja, okupljanje bikera je od 12 sati, zatim slijedi bajkerski ručak u 13 sati. Nakon toga će se održati defile ulicama grada Pleternice. Stunt show održat će se u glavnoj ulici ispred Gradske kuće. Na hipodromu se u 19 sati počinju održavati moto igre.

Koncerti povodom druge večeri Moto susreta su KillerFace i Zabranjeno Pušenje!

6. Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu

Najavljen je 6. Festival slanine i vina “Slanvin 2022.” koji će se održati kao i dosadašnjih godina na prostoru Kaptola s početkom u 16 sati. Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane.

Organizatori pozivaju ekipe koje se žele natjecati u pečenju „slaninske ruže“, a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino. Prijave ekipa na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili SMS i viber na broj 098/464-174

Dani otvorenih podruma u Kutjevo

Dva tjedna prije samog Festivala graševine, kutjevački vinari tradicionalno otvaraju svim podrume svim posjetiteljima. Uz obilazak svake vinarije, kušajte odabrana vina na mjestu njihova nastanka. Uz standardnu ponudu vina uvijek se dogodi poneko iznenađenje, kao npr. kušanje vina koja još uvijek nisu na tržištu – direktno iz bačvi.

Termini posjeta su 14, 16 i 18 sati, svaka vinarija posebno određuje broj uzoraka vina i cijenu degustacije. Za rezervacije termina degustacije i sve ostale informacije kontaktirati svaku vinariju zasebno. Podaci za kontakt su dostupni na web stranici festivala.

Zlatne grive Zlatne doline u Mihaljevcima

Nedjelja je rezervirana za ponovno održavanje manifestacije „Zlatne grive Zlatne doline“ koja se već tradicionalno održava u Mihaljevcima. Na nogometnom igralištu NK Croatije s početkom u 10 sati održat će se izložba i ocjenjivanje konja.

Otvorenje 18. Revijalne utakmice u vožnji zaprega i 14. Izložba konja održat će se u 11 sati. Nakon toga slijedi dodjela nagrada za ocijenjene konje, te je u 12 sati Izbor najljepše svatovske zaprege.

Utakmica preciznosti je u 13,30 sati, nakon toga je utakmica brzine, te dodjela nagrada. Jedno od najzanimljivije aktivnosti ove manifestacije je natjecanje u vuči klade s parom konja i jednim konjem, koje započinje u 14,45 sati. Nakon toga slijedi proglašenje pobjednika u 15,30 sati i zatvaranje izložbe.

30. Međunarodna smotra folklora i Najduži stol u Velikoj

Nakon pauze uzrokovane pandemijom, ponovno se održava svima draga manifestacija „Najduži stol“ u Velikoj. Ove godine organizatori su najavili i velike koncerte, a manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ održava se tijekom tri dana, od 27. do 29. svibnja.

Sve započinje u petak, 27. svibnja, koncertom Vanne i Vigora, koji započinje u 21 sat.
Drugi dan održava se „Najduži stol“, svima poznata i draga manifestacija, a početak je o 19 sati. Isti dan održat će se koncert Slavonskih Lola s početkom u 21 sat.

Treći i zadnji dan manifestacije rezerviran je za 30. Međunarodnu smotru folklora. Povorka smotre i nastupi Kulturno umjetničkih društava započet će u 17 sati.

Brestovačka fišijada

ŠRU Klen iz Brestovca uz Općinu Brestovac i Turističku zajednicu Zlatni Papuk organiziraju Brestovačku fišijadu 29. svibnja. Početak fišijade i okupljanje ekipa je u 10:30 sati, na Ribnjaku ŠRU Klen u Brestovcu. Proglašenje pobjednika je u 15 sati, a nakon toga slijedi druženje uz bend Darka Rodića i bogatu ponudu ribljih specijaliteta.