Društvo

Tko će pripremiti najljepšu slaninsku ružu?

10-05-2022 • 10:03
Tena Protić
Tko će pripremiti najljepšu slaninsku ružu? 6. Festival slanine i vina "Slanvin 2022." održat će se 21. svibnja u Kaptolu.

Najavljen je 6. Festival slanine i vina “Slanvin 2022.” koji će se održati kao i dosadašnjih godina na prostoru Kaptola. Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane.

6. Festival “Slanine i vina Slanvin 2022.” održat će se 21. svibnja

U zajedničkoj organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk. Više o sada već tradicionalnom festivalu rekao je organizator Vladimir Protić ispred Udruge Požeški čuvari baštine.

“Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati, opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača.

“Danas zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri.”

“To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Zadovoljan sam odličnim odzivom ekipa do sada, kako brojem ekipa, tako i brojem članova, jer je u nekim ekipama bilo i preko desetak osoba. Ova manifestacija dalje postaje tradicija.”

Natjecateljske ekipe moraju pokazati puno kreativnosti…

“Od preciznog zarezivanja slanine, što preciznije rezanje i vodoravno i okomito, sa što ujednačenijim kockama. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa.”

“Još važnije je to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava „slaninska ruža“.Dojmljivo je svakako gledati te bukete slanine kako se polagano peku i stvaraju novi oblik, a da o mirisu koji se širi okolinom i ne govorimo. ” – rekao je Vladimir.

Osim slanine, tu je i vino…

Međunarodno i Međužupanijsko ocjenjivanje kvalitete vina u organizaciji Udruge vinara Vino-kap Kaptol, na najbolji način prikazuje pravo sljubljivanje pečene slanine i vina.

“Na istoj lokaciji se održava i susret vinara iz cijele Požeško-slavonske županije, cijele Slavonije i Baranje, vinara sa Krka i Zadra, vinara iz Mađarske. Njima se dodjeljuju diplome za najkvalitetnija vina 15. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina.”

“Upravo nakon ovako ukusne slanine, degustacija vina ide kao podmazana, isticali su brojni sudionici ekipa, do sada više od stotinjak ekipa, ali i brojni posjetitelji, a tako se očekuje i ove godine.” – dodaje Vladimir Protić.

U posljednje vrijeme svjedoci smo poskupljenja ulja, ljudi se sve više vraćaju korištenju masti, povratak nekim korijenima Slavonije…

“Tako je, mi smo prije 8. godina započeli s pojedinim manifestacijama, s tim smo željeli vratiti te neke naše proizvode. Naš kulen je daleko poznat, kvalitetan je i to je za njega lako. No, neki naši proizvodi kao što je mast, sad se dokazuje sa razno raznim istraživanjima da nije štetna. Da je to jedna masnoća koja odgovara ljudskom tijelu.”

“Iz tog razloga smo i organizirali jednu manifestaciju koju ćemo imati ponovo ove jeseni, a to je Čvarkijada. Upravo taj čvarak je jedno vrijeme bio zadnji proizvod, a sad nakon nekih 6-7 godina, postao je po cijeni vrlo blizu kulena. Nevjerovatno, a zapravo to je vrlo ukusna delicija.” – dodao je Vladimir.

Osim Slanvina i Čvarkijade, imali još nekih manifestacija u planu?

“Nakon Slanvina, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Požege, uz Kulenijadu organiziramo Sajam antikviteta. Za jesen pripremamo Čvarkijadu, a jedan od jako lijepih naših događanja, je manifestacija “Sarmijada”. Nažalost imali smo problem, upravo u najgorim vremenima pandemije je trebala biti organizirana. Stoga smo ju prebacili u drugi termin, za 11. mjesec najavljujem ponovo Sarmijadu u Požegi.”

“Imali smo odlične Sarmijade prijašnjih godina, ali evo malo nas je pandemija pauzirala. Pošto je to manifestacija koja se radi u zatvorenom, to je pogotovo bio problem.” – – rekao je Vladimir

6. Festival slanine i vina “Slanvin” održava se u subotu 21. svibnja, od 16 sati u Sportskom parku općine Kaptol

“Naravno uz sve to ide i glazba za dobru zabavu, ples i po koje slavonsko kolo na otvorenom. Nakon završenog natjecanja po ocjeni stručnog žirija za najbolje „slaninske ruže“, dodjeljuju su plakete i vrijedne nagrade sponzora, kao i za najljepši umjetnički dojam „slaninske ruže“.

Uz manifestaciju bit će organiziran i Etno sajam domaćih proizvoda i rukotvorina

“Kad imamo manifestaciju na otvorenom, organiziramo da tu dođu i naši OPG-ovci, naši proizvođači rukotvorina, suvenira, proizvođači sira, meda, suhomesnatih proizvoda… Dajemo im priliku da svoje proizvode izlože. Vidimo da posjetitelji vrlo rado kupuju na takvim sajmovima, jer znaju porijeklo te robe i znaju da je kvalitetna.” – dodao je Vladimir.

Organizatori pozivaju ekipe koje se žele natjecati u pečenju „slaninske ruže“, a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino

Prijave ekipa na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili SMS i viber na broj 098/464-174

“Svi se mogu prijaviti, nema nikakve kotizacije, natjecatelji dobiju jedan štap i jednu tablu slanine. Pozivamo sve na još jedan izazov, da se okušate u pripravljanju prave delicije “slaninske ruže” i družite cijelo poslijepodne i večer u Kaptolu.” – rekao je za kraj Vladimir Protić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloudu