Društvo

Bogat program nas očekuje na Festivalu graševine u Kutjevu

03-05-2022 • 11:03
Tena Protić
Izbor vinske kraljice, radionice na temu graševine, vinski maraton i koncert Željka Samardžića, sve to očekuje nas tijekom Festivala graševine.

Popuštanjem epidemioloških mjera, ponovno se mogu održati neke od manifestacija koje obilježavaju našu županiju, te su veliki dio turističke ponude. U Kutjevu će se tako održati Festival graševine, a cijeli program je danas predstavljen u prostoru Dvorca grofa Turkovića. Više o programu rekli su Anita Majstorović ispred Turističke zajednice Grada Kutjeva i Krunoslav Sontaki ispred Udruge Kutjevački vinari.

Festival graševine započet će Danima otvorenih podruma koji će se održati 21. svibnja

„Nakon loše epidemiološke situacije posljednje dvije godine, ove godine organiziramo Festival graševine, u suradnji s Udrugom kutjevački vinari i pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva. Nadamo se da će ove razne aktivnosti koje smo pripremili ove godine, privući veliki broj posjetitelja.“ – rekla je Anita Majstorović.

„Naš program počinje ocjenjivanjem graševine što se održava 20. svibnja, s tri komisije na čelu s profesorom Maletićem. Očekujemo oko stotinjak uzoraka, dodjeljujemo medalje i šampionska odličja za svježa, odležana i predikatne graševine. Cilj ovog festivala je promocija graševine kao najvažnije hrvatske sorte, odnosno hrvatske nacionalne sorte koja se najviše sadi. Mi iz Udruge kutjevački vinari smo zamislili taj program da ne bude samo stručan, bit će i zabavan.“ – rekao je Krunoslav Sontaki.

„Svi ljubitelji vina iz Hrvatske i drugih zemalja, mogu saznati na zabavan način što više o graševini. Nakon ocjenjivanja imat ćemo Dan otvorenih podruma, oko desetak vinarija će sudjelovati. Posjetitelji će moći putovati od vinarije do vinarije i uživati u kutjevačkom vinogorju.“ – dodao je Krunoslav Sontaki.

3. lipnja će se održati Izbor vinske kraljice, tradicija koja se održava godinama. Javni poziv objavljen je prije par dana, pa se sve punoljetne djevojke i ovim putem pozivaju da se prijave.

Na glavni dan Festivala graševine, 4. lipnja, u Dvorcu Kutjevo bit će održane vinske radionice i salon ocijenjenih vina.

„Organizirali smo radionice s vrhunskim moderatorima i sommelierima, tri su radionice. Jedna je „Pjenušci na bazi graševine“, po prvi puta u Hrvatskoj ćemo okupiti sve graševine Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, kako bi provjerili kvalitetu te baze za pjenušac. Druga radionica je odležane graševine s istaknutih položaja našeg vinogorja uz moderaciju Josipa Mesića s Veleučilišta u Požegi i Darka Lugarića, našeg poznatog sommeliera. Zadnju radionicu smo nazvali „Nacionalno blago“ jer smo iz arhive Slavonije i Hrvatskog Podunavlja izvukli ono najbolje, moderator je Željko Garmaz. Tu smo složili jedan impozantan niz graševina koje ćemo kušati u rezidenciji Dvorca Kutjevo, graševine će biti stare i do 70 godina.“  – rekao je Krunoslav Sontaki.

Radionice započinju u 10 sati, a salon ocijenjenih vina započinje u 14 sati.

„Nakon radionica, slijedi salon ocijenjenih vina, odnosno kušat ćemo sve graševine koje su stigle na ocjenjivanje. Stotinjak najboljih graševina u Hrvatskoj će posjetitelji moći kušati ovdje u Dvorcu Kutjevo. Nakon događanja u dvorcu, Festival se seli na Trg graševine gdje se nastavlja zabavni program.“ – dodao je Krunoslav Sontaki.

Zabavni i glazbeni program Festivala graševine bit će na Trgu graševine

Posebno je zanimljiv Vinski maraton koji će započeti u 17 sati, a cilj maratona nije biti najbrži, nego imati najviše promila. Također, nakon maratona održat će se dječja utrka traktora te dodjela nagrada. Prijave za maraton i dječju utrku traktora dostupne su ovdje.

„Ono čemu se posebno radujemo, bez čeka ni jedna manifestacija ne može biti potpuna, a to je glazbeni dio programa. Tako nam ove godine 4. lipnja u goste po prvi put u Kutjevo dolazi velika glazbena zvijezda naših prostora, Željko Samardžić. Vjerujemo da će koncert privući veliki broj posjetitelja, a započinje u 21 sat.“ – rekla je Anita Majstrović.