Politika

Ove godine kreću radovi na prostoru bivšeg atletskog stadiona u Požegi

27-03-2024 • 08:00
Rva
U četvrtom izdanju Urban Festa u Požegi mogli bi uživati na novouređenom prostoru amfiteatra

Urbanom području čiji je nositelj Grad Požega pripalo je 18 milijuna eura, čime je Požega među 22 grada koji su dobili sporazum za financiranje iz ITU mehanizma. Nakon niza rasprava na Partnerskom i Koordinacijskom vijeću Urbanog područja Požega, donesena je Strategija razvoja na temelju koje su kao prioritetni projekti izabrani:

  • 1. Revitalizacija povijesne jezgre Grada Požege  koja obuhvaća rekonstrukciju središnjeg baroknog Trga Sv. Trojstva u skladu s projektnim natječajem koji je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata, izgradnja multifunkcionalnog objekta na mjestu sadašnje tržnice s podzemnom garažom što u konačnici rezultira i uklanjanjem parkirališta i prometa s baroknog trga, te proširenje i rekonstrukcija Sokolove ulice od Matice hrvatske do ulaza u podzemnu garažu. 
  • 2. Izgradnja atletskog stadiona u Požegi 
  • 3. Izgradnja i opremanje Vatrogasnog doma u Pleternici 
  • 4. Izgradnja i uređenje ljetne pozornice i ostatka tribine na mjestu starog atletskog stadiona u Požegi
  • 5. Izgradnja i opremanje planinarsko turističkog doma u Brestovcu 
  • 6. Rekonstrukcija i uređenje Trga sv. Augustina u Velikoj
  • 7. Izgradnja sportsko rekreacijskih centra u Kaptolu
  • 8. Izgradnja kulturnog centra u Jakšiću 

Izgradnja i uređenje ljetne pozornice i ostatka tribine na mjestu starog atletskog stadiona u Požegi koordinirat će Požeško-slavonska županija.

“Iz tog mehanizma je i dio koji će Županija koordinirati u provedbi. To je ljetna pozornica koja će se raditi na ostatku starog atletskog stadiona, a koja obuhvaća uređenje ostatka tribine. Onda bi se taj cijeli kompleks, uključujući i dio igrališta, dobio jedan primjeren i suvremen izgled te funkcionalnost. Primijetili smo da Požežani to mjesto doživljavaju kao svojevrsno kultno mjesto za zabavu mladih”, rekao je gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić u prosincu prošle godine.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić je tijekom gostovanja na RVA istaknula kako će radovi na uređenja amfiteatra krenuti ove godine, naravno nakon što se održi treće izdanje Urban Festa Požega.

„Županija kreće s projektom uređenja amfiteatra u Požegi, onaj prostor bivšeg atletskog stadiona iza zgrade Gimnazije. Nadam se da ćemo javni natječaj raspisati koncem četvrtog mjeseca, na ljeto negdje. Mislim da nećemo smjeti prije nego što ekipa okupljena oko Urban Festa ne odradi ono što su zamislili za početak Požeškog ljeta, a nakon toga mi možemo nastupiti i krenuti s radovima. Izuzetno nam je važna ta manifestacija koja se događa na lokaciji koju su Požežanke i Požežani prepoznali kao jedno kultno mjesto kojeg se svi vrlo rado sjećaju iz svoje mladosti. To je projekt za koji još nemamo građevinsku dozvolu, on će sada biti pred ishođenjem s obzirom na to da je završena projektno-tehnička dokumentacija. Pokušat ćemo neka sredstva osigurati od strane Ministarstva turizma, ali to je projekt koji se financira iz ITU mehanizma za Grad Požegu. To smo najavljivali, a ove godine kreću radovi.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

VEZANI ČLANAK

Požega Urban Fest – Dobre vibracije #3 uz Let 3!

Neposredno uz ljetnu pozornicu planirana je i izgradnja nove sportske dvorane, što će također ispuniti prostor novim sadržajem.

“Mogu spomenuti da prijavljujemo projekt i vjerujemo da će to na kraju dobro proći, za izgradnju veće sportske dvorane koju bi koristile Osnovna škola Julija Kempfa, Gimnazija i Glazbena škola, na mjestu gdje je otprilike nekada i bila planirana dvorana Gimnazije. Tako da bi se taj prostor zaokružio u razvojnom smislu, sadržaje bi dobili osnovna škola i srednje škole, dvoranu koja im nedostaje, a i grad će tu dobit naravno mogućnost održavanja i ostalih sportskih susreta. Sad imamo problema jer Požega ima premalo dvorana s obzirom na to koliko interesa za sport među mladima postoji”, rekao je gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

Iz tih sredstava radit će se nekoliko posebno važnih projekata za razvoj grada, a najvažniji među njima je revitalizacija povijesne jezgre grada Požege, istaknuo je gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić..

“Dakle rekonstrukcija baroknog Trga Svetog Trojstva, izgradnja podzemne parking garaže ispod buduće višenamjenske zgrade u kojoj će biti tržnica, trgovine i slični sadržaji. Isto tako, izgradnja šireg kolnika Sokolove ulice, od Ulice Matice hrvatske gdje će biti kružni tok, pa sve do ulaza u podzemnu garažu. Taj projekt na neki način mijenja vizure na koje smo navikli u samom centru grada Požege, ali isto tako stvara i uvjete da trg ostane živ, da se na njemu živi i da ne bude samo izložbeni primjerak baroknog trga”, rekao je gradonačelnik.

VEZANI ČLANAK

[VIDEO] Dan grada Požege – U videu prikazan razvoj grada i nova ulaganja