Politika

Gradonačelnik Glavić: „To su izuzetno vrijedni i veliki projekti koji će bitno mijenjati Požegu“

22-12-2023 • 09:28
Rva
Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić osvrnuo se na proteklu godinu, na projekte koji očekuju svoju realizaciju u 2024. godini, te na one koji će se započeti raditi, a koji mijenjaju Požegu kakvu znamo.

Kako to biva tradicionalno krajem kalendarske godine, pozovemo gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Željka Glavića kako bi razgovarali o aktivnostima i događanjima koja su obilježila proteklu godinu u našem gradu. Tijekom emisije „Jutro s Matkom“ gradonačelnik je rezimirao godinu koja je pri kraju, ali i najavio sve što nas čeka u novoj 2024. godini kada su u pitanju projekti od zaista velikog značaja za grad Požegu.

„Na kraju godine možemo se osvrnuti na ono što smo ostavili iza sebe. Na samom početku godine bio je u tijeku projekt zamjene javne rasvjete za učinkovitu i ekološku rasvjetu, taj projekt je do mjeseca travnja završen. Naravno postoje još nekakve manjkavosti, nedostatci rasvjetnih mjesta u pojedinim ulicama, što će se s vremenom rješavati, ali glavni dio tog problema je riješen i već imamo velike efekte u financijskoj uštedi. Učinkovita rasvjeta nije toliko pitanje ljepote koliko je pitanje financijske uštede, a u tom smislu je cilj postignut. Isto tako, tijekom ove godine koja je gotovo iza nas, radilo se puno na završavanju Gradskog muzeja Požega, taj posao isto što se tiče radova je na samom kraju. Planiramo negdje u prvoj polovici sljedeće godine Muzej i otvoriti, na korist svim građanima i svim posjetiteljima Požege. Osim toga, tijekom godine napravljen je najveći posao na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, što je izuzetno važno, jer nakon završene aglomeracije početkom 2022. godine, iduće godine će i centralni uređaj biti pušten u rad. Time će Požega postavit onaj osnovni uvjet da bude čist grad, jasno je da se to odražava na kvalitetu života građana i svih koji u Požegu dolaze.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.

Tijekom godine se također radilo na poboljšanju infrastrukture u gradu. Završena je rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana, ponajviše radi boljih uvjete školskih ustanova u tome području, istaknuo je gradonačelnik Glavić.

„Bilo je neophodno napraviti to što prije jer su uvjeti bili nepovoljni i to je napravljeno. Napravljeno je još niz ulica u gradu, asfaltirano, popravljeno, a puno se radilo i na ostalim infrastrukturnim projektima, prije svega zamjeni vodovodne mreže koja je također dotrajala u pojedinim ulicama. Radilo se na uređenju gradske infrastrukture, što nam je bio jedan od prioriteta, a s time planiramo i nastaviti.”

“Neke ulice koje do sada nikad nisu imale asfalt, ove godine imaju i nastavit ćemo taj neki civilizacijski standard uspostaviti tako gdje to još nije. Naravno osim svega toga smo radili i na uređenju nekih gradskih objekata, primjerice Sportska dvorana Tomislav Pirc, nakon dugog niza godina zamijenjena je rasvjeta, a isto se dogodilo s podom i stolicama u dvorani. Tako da je sada ta dvorana, koja je nekada bila jedna od ljepših i povoljnijih za igranje dvoranskih sportova, ponovno jedna od najljepših u Hrvatskoj. Time smo omogućili pristojne uvjete i klubovima koji igraju u višim razinama natjecanja.“ – dodao je gradonačelnik.

Posebno je istaknuo ulaganja u objekt koji se nalazi u Baški, a koji je ove godine imao odličnu sezonu, na radost učenika i njihovih roditelja. Više o tome smo pisali tijekom ljetnih mjeseci, a gradonačelnik je dodao kako će se s vremenom ići u daljnja ulaganja, ali i produženje sezone korištenja objekta.

Na čemu se puno radilo su projekti koji se financiraju sredstvima Europske unije, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako će ti projekti pridonijeti rješavanju dugogodišnjih problema u gradu Požegi.

„Napravili smo projektnu dokumentaciju za niz projekata, što je doista u smislu razvoja grada Požege. To su izuzetno vrijedni i veliki projekti koji će bitno mijenjati Požegu. Uz sve ono što je napravljeno do sada, ne samo u ovom mandatu nego i u ranijima, ovi projekti će doista pridonijeti tome da Požega riješi neke dugogodišnje probleme, ali isto tako, da postane još ljepši grad i još ugodniji za življenje.“

„Tu bih prije svega nabrojao samo one najveće….“

„Započela je izgradnja dječjeg vrtića Pod gradom, koji je kapaciteta oko 130 djece, jasličke i predškolske dobi. Doista jedan projekt koji je i na mjestu koje Požežani smatraju idealnim, a isto tako, u ovom nedostatku kapaciteta u vrtićima, to je jedna izuzetno važna investicija koja će pomoći svima zaposlenima da zaborave na problem gdje ostaviti dijete. Radili smo na projektu nove tribine i novog terena Nogometnog kluba Slavonija, ti radovi također su na samom početku. Provedena je javna nabava i izabran je izvođač, rade se pripremni radovi za početak izgradnje. Oba ova projekta do kraja iduće godine trebaju biti završena. Osim toga, imamo građevinsku dozvolu i vjerojatno tijekom sljedećeg mjeseca ćemo pokrenuti i javnu nabavu za izgradnju Povijesnog arhiva u Požegi, koji će biti u Županijskoj ulici, na mjestu gdje je sada. Povijesni arhiv je u jednoj zgradi koja je za rušenje, u kojoj su uvjeti za takav posao neprimjereni, što je u smislu arhivske dokumentacije iznimno važno.“

„U tijeku smo s pripremom dokumentacije za izgradnju nove osnovne škole u Babinom viru, čijom izgradnjom će sve četiri škole u Požegi biti u jednosmjenskoj nastavi.“

„U novoj školi će biti primjereni sadržaji za djecu s teškoćama u razvoju, što danas nemamo riješeno na primjerenoj razini, ne samo u Požegi nego cijeloj Požeštini. Tako da će sva djeca u toj školi imati primjerene uvjete. Za tu školu su nam osigurana sredstva za izradu projektne dokumentacije, taj postupak ide dalje i očekujemo da ćemo iduće godine vjerojatno započeti s izgradnjom te škole.“

„Ono što je posebno odjeknulo u javnosti kao interesantno je početak ITU mehanizma.“

„To je jedan projekt koji je najavljivan i u predizbornoj kampanji za lokalne izbore. Požega je među 22 grada koji su dobili sporazum za financiranje iz ITU mehanizma. Urbanom području čiji je nositelj Grad Požega, pripalo je 18 milijuna eura. Iz tih sredstava radit će se nekoliko, posebno važnih projekata za razvoj grada, naravno najvažniji među njima je revitalizacija povijesne jezgre grada Požege. Dakle rekonstrukcija baroknog Trga Svetog Trojstva, izgradnja podzemne parking garaže ispod buduće višenamjenske zgrade u kojoj će biti tržnica, trgovine i slični sadržaji. Isto tako, izgradnja šireg kolnika Sokolove ulice, od Ulice Matice hrvatske gdje će biti kružni tok, pa sve do ulaza u podzemnu garažu. Taj projekt na neki način mijenja vizure na koje smo navikli u samom centru grada Požege, ali isto tako stvara i uvjete da trg ostane živ, da se na njemu živi i da ne bude samo izložbeni primjerak baroknog trga.“

„U tom mehanizmu i iz tih sredstava gradit će se novi atletski stadion, na lokaciji između Osječke ulice i šetnice…“

„To je preko puta školskog centra gdje su Ekonomska, Tehnička, Obrtnička i Poljoprivredno-prehrambena škola. To je na neki način naš dug Požežanima, jer Požega je jedno od rijetkih sjedišta županije koja nema atletski stadion, a naša županija cijela ga nema, tako da će izgradnjom stadiona cijela županija dobiti jedan sadržaj izuzetno važan za mlade, pogotovo što je atletika kraljica sporta i jedan od temeljnih sportova. Iz tog mehanizma, dio koji će Županija koordinirati u provedbi, radit će se ljetna pozornica na ostatku starog atletskog stadiona, koja obuhvaća uređenje ostatka tribine. Onda bi se taj cijeli kompleks, uključujući i dio igrališta, dobio jedan primjeren i suvremen izgled te funkcionalnost.”

“Primijetili smo da Požežani to mjesto doživljavaju kao svojevrsno kultno mjesto za zabavu mladih.”

“Mogu spomenuti da prijavljujemo projekt i vjerujemo da će to na kraju dobro proći, za izgradnju veće sportske dvorane koju bi koristile Osnovna škola Julija Kempfa, Gimnazija i Glazbena škola, na mjestu gdje je otprilike nekada i bila planirana dvorana Gimnazije. Tako da bi se taj prostor zaokružio u razvojnom smislu, sadržaje bi dobili osnovna škola i srednje škole, dvoranu koja im nedostaje, a i grad će tu dobit naravno mogućnost održavanja i ostalih sportskih susreta. Sad imamo problema jer Požega ima premalo dvorana s obzirom na to koliko interesa za sport među mladima postoji. Vjerojatno sam ponešto i izostavio, ali ovo je prigodno na kraju godine pa mogu reći samo da se na još niz projekata radi.”

“Zaista imamo jedan financijski okvir koji je Vlada RH osigurala kroz pristupne fondove, koji omogućava razvoj grada Požege, doista onako kako bi mi Požežani to i željeli. U zadnje vrijeme smo nekako s ljubomorom gledali prema onima koji su se bolje snašli u prethodnoj omotnici, mi smo tu možda zakasnili u tom periodu, ali zato sada u ovoj drugoj mislim da smo do sada iskoristili sve mogućnosti. Sve što sam do sada nabrojao je preko 70 milijuna eura, to su ogromna sredstva, treba taj posao naravno i završiti. Nadam se da će to sve skupa do kraja 2027. godine, dok traje taj projektni period, biti i završeno. Na radost svih nas koji živimo i radimo u Požegi, ali i svih onih koji nam dolaze kao gosti u Požegu.“ – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

Za koje projekte ste sigurni da će biti završeni u 2024. godini?

„Ono što će se završiti od velikih projekata je sigurno rekao bih Gradski muzej i Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Naravno mi do kraja godine očekujemo da će se završiti i Dječji vrtić Pod gradom i tribina NK Slavonije, tu se može eventualno dogodit mjesec-dva dana, ovisno o vremenu i prilikama koje budu, ali sljedeće godine bit to trebalo biti barem pri samom završetku. Planiran je i niz ulica za rekonstrukciju, asfaltiranje, izmjenu vodovodne mreže, električne i slično – to je isto što smo planirali i ne vidim nikakav razlog da se ne završi. Ono što ćemo započeti su svi ovi projekti koje sam nabroja prethodno, jer s ovim što je došlo u fazu da treba biti završeno, to je sad samo pitanje tehnike kad su ti projekti u pitanju i tu se više nema što reći. Ovo što planiramo započeti sljedeće godine su ti veliki projekti koje vjerujem da ćemo i započeti, a samim time i njih dovesti u fazu u kojoj više nisu upitni već samo datum njihovog završetka.“ – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu