Politika

Županica Jozić: “Od prosinca do danas je puno dobrih vijesti”

26-03-2024 • 14:16
Rva
Sedamnaesta sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije te skoro obilježavanje Dana županije bili su povod za razgovor sa županicom Antonijom Jozić koja je gostovala u emisiji „Jutro s Matkom“.

Sedamnaesta sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije te skoro obilježavanje Dana županije bili su povod za razgovor sa županicom Antonijom Jozić koja je gostovala u emisiji „Jutro s Matkom“. Razgovaralo se o projektima koji su u planu, ali i onima koji su pri samom kraju realizacije, kao i o ovogodišnjim nagrađenim laureatima u prigodi Dana Požeško-slavonske županije.

Razgovor je započeo s osvrtom na izgradnju ceste Brestovac-Godinjak, odnosno spajanja Požege prema autocesti A3.

„S obzirom na to da postoje dva ponuditelja, ponude se evaluiraju. Nadam se da će Hrvatske ceste u roku od 120 dana, koliko im je zakonski rok, objaviti odluku o tome tko je izvođač radova te da ćemo u drugoj polovici ove godine krenuti s tim projektom. Ako govorimo o Županiji i onome što Županija čini i može činiti za naše sugrađane, od prosinca do danas je puno dobrih vijesti“, rekla je županica Jozić.

Jedna od dobrih vijesti je ta da je Bolnici u Lipiku – Toplicama Lipik odobren projekt rekonstrukcije zgrade Fontana koja se stavlja u funkciju zdravstvenog turizma, a čija je vrijednost 12,8 milijuna eura. Više o tome pisali smo ovdje.

„Jedan manji projekt koji je isto tako usmjeren turizmu je projekt Geo parka Papuk, kojem smo mi kao Županija pridruženi partner. Kroz projekt će se rekonstruirati tumuli na prostoru arheološkog lokaliteta Kaptol, a za to je odobreno 179.900 eura. Završavamo izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu, ona treba biti gotova tijekom ovoga mjeseca. Vjerujem da ćemo u travnju ili svibnju imati otvorenje i preseljenje Zavoda za hitnu medicinu iz prostora u centru grada, u novi prostor odmah neposredno uz Opću županijsku bolnicu Požega“, istaknula je županica.

Županica Jozić je također spomenula nabavku i puštanja u rad novog uređaja za magnetsku rezonancu Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana kojeg je financiralo Ministarstvo zdravstva, a čija je vrijednost 110 tisuća eura. Više o tome pisali smo ovdje.

Proteklog petka u Velikoj županijskoj vijećnici održana je sedamnaesta sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, a na Dnevnom redu našlo se 49 točaka koje su vijećnici usvojili.

Među ostalim, prihvaćena je Odluka o prihvatu prijenosa prava vlasništva bez naknade u k.o. Orljavac, za nekretninu u vlasništvu Općine Brestovac. Nekretnina se odnosi na prostor stare škole u Orljavcu koja će rekonstrukcijom postati Centar palijativne skrbi Požeško-slavonske županije. Naime, kako je županica Jozić upoznala na prethodnoj sjednici Županijske skupštine, tragalo se za prostorom koji bi ispunio kriterije za uspostavu Centra za palijativnu skrb Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, a koji predstavlja prioritet ulaganja u zdravstvene usluge.  

„To je Centar u kojem će se pružati ona produžena njega bolesnicima koji više ne ostaju u bolnici na teret zdravstva, nego idu u centar za palijativnu skrb gdje imaju skrb 24 sata. Najbliža definicija toga je Centar na Strmcu koji je na području Brodsko-posavske županije, a mi ćemo ga imati u Požeško-slavonskoj županiji. Mi smo na Skupštini to uvrstili u rebalans proračuna, a Općina Brestovac je svojom Odlukom Županiji darovala objekt u Orljavcu koji je nekad bio škola. Na tom prostoru i u toj zgradi ćemo osigurati Centra za palijativnu skrb. Zašto Orljavac? Prvo zato što je zgrada spremna za rekonstrukciju, a drugo jer se može financirati iz ITU mehanizma, a treće i najvažniji razlog – jednako je dostupan svim stanovnicima Požeško-slavonske županije, području Pakraca i Lipika, ali i Požeštine. To je veliki projekt od vjerujem nekih 3 milijuna eura, još nemamo troškovnike, ali čim budemo imali mi ćemo ići na javnu nabavu. Ciljamo da se koncem godine prijavimo na natječaj za opremu, a ono što bismo željeli je uspostaviti centar sa 16 kreveta i to nam je u Mreži zdravstvene zaštite omogućeno putem Ministarstva zdravstva.“ – rekla je županica Jozić. Cijeli Dnevni red 17. sjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije možete pronaći ovdje.

Isto tako, donesena je i Odluka o prihvatu prijenosa prava vlasništva bez naknade u k.o. Požega, a odnosi se na česticu koja je dosad bila u vlasništvu Poljoprivredno-prehrambene škole i na kojoj će se graditi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Požegi.

„Mi smo se kao Županija prijavili na natječaj za izgradnju Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Nadam se pozitivnoj odluci ovih dana, a očekujemo ju iz Ministarstva poljoprivrede. Dolazimo tako i do školstva gdje su velika ulaganja. Ovih dana smo izašli s viješću da su odobrena sredstva za rekonstrukciju krovišta i postavljanje fasade te jedan dio unutarnjeg uređenja Područne škole u Biškupcima. Prije toga smo dobili Odluku o financiranju obnove šest područnih škola na području grada Kutjeva, gdje Županija ulaže značajna sredstva. Završavamo polivalentno sportsko igralište u Kaptolu, završavamo uređenje sportskih terena i uređenja okoliša Osnovne škole u Čaglinu“, rekla je županica Jozić.

U tijeku je javna nabava za sanaciju krovišta na zgradi Gimnazije u Požegi, a očekuje se odobrenje projekta energetske obnove zgrade. Provedena je i javna nabava za pet škola koje su u pilot projektu cjelodnevne škole te ovih dana trebaju biti sklopljeni ugovor s izvođačima radova.

„Ti radovi trebaju krenuti kako bi naša djeca u rujnu ove godine mogla doći u škole koje su rekonstruirane i postavljene na one postavke cjelodnevne škole -proširene blagovaonice, kuhinje, prostor za boravak. Ono što dalje radimo je da pripremamo projektnu dokumentaciju za škole koje sad nisu u jednoj smjeni, a koje bi sa rekonstrukcijama to trebale postati. Dobili smo odobrenje za školu u Pleternici, a čekamo odobrenje za školu u Kutjevu“, dodala je županica Jozić.

Tijekom 17. Sjednice prihvaćen je i Prijedlog Odluke o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije u 2024. godini, a koje će biti dodijeljene na svečanoj sjednici u prigodi Dana županije.

Godišnja nagrada Požeško-slavonske županije u 2024. godini dodjeljuje se Interpretacijskom centru Muzej Bećarca za promicanje kulture i turizma, Lani Derkač, istaknutoj suvremenoj hrvatskoj književnici srednje generacije, Ivanu Abiboviću, nastavniku hrvatskog jezika i povijesti za zalaganje u kulturi, Lani Knaus, za ostvarenja na školskim i državnim sportskim natjecanjima te Zlatnom lugu, restoranu i seoskom imanju, jednom od najistaknutijih mjesta slavonskog ruralnog turizma. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se prof. dr.sc. Hrvoju Potrebici za međunarodno priznati znanstveni rad u području arheologije brončanog i željeznog doba.

Nešto o čemu smo već mnogo puta pisali je projekt rekonstrukcije amfiteatra u Požegi, odnosno prostora bivšeg atletskog stadiona, za što su osigurana sredstva iz ITU mehanizma, a županica je najavila kako će radovi krenuti ove godine.

„Županija kreće s projektom uređenja amfiteatra u Požegi, onaj prostor bivšeg atletskog stadiona iza zgrade Gimnazije. Nadam se da ćemo javni natječaj raspisati koncem četvrtog mjeseca, na ljeto negdje. Mislim da nećemo smjeti prije nego što ekipa okupljena oko Urban festa ne odradi ono što su zamislili za početak Požeškog ljeta, a nakon toga mi možemo nastupiti i krenuti s radovima. Izuzetno nam je važna ta manifestacija koja se događa na lokaciji koju su Požežanke i Požežani prepoznali kao jedno kultno mjesto kojeg se svi vrlo rado sjećaju iz svoje mladosti. To je projekt za koji još nemamo građevinsku dozvolu, on će sada biti pred ishođenjem s obzirom na to da je završena projektno-tehnička dokumentacija. Pokušat ćemo neka sredstva osigurati od strane Ministarstva turizma, ali to je projekt koji se financira iz ITU mehanizma za Grad Požegu. To smo najavljivali, a ove godine kreću radovi.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu