Kultura

Život Požežana iz zbirke fotografija Bernarda Tancoša – Klub čitatelja vlastite prošlosti

19-04-2023 • 08:56
Rva
Galerija je to neprocjenjivih obiteljskih, ali i sporednih likova - Slika Požege 20. stoljeća.

Zbirka Bernarda Tancoša zorna je slika života stabilnog požeškog srednjeg staleža koji je svoju snagu crpio iz obiteljskog zajedništva. Fotografije kuće požeškog obrtnika Đure Tancoša, njegovih šest sinova i dvije kćeri, njihovih potomaka premošćuju vrijeme, dobre i lose povijesne periode dajući pečat živoga života ovoga grada. Od dragocjenih fotografija sokolskih vježbi i izleta, vjenčanja i pogrebnih povorki, idile mirnog svakodnevnog građanskog života, pa sve do vrijednih fotografija nekadašnje arhitekture i običaja. Galerija je to neprocjenjivih obiteljskih, ali i sporednih likova – Slika Požege 20. stoljeća.

Kuća obrtnika čizmara Tancoša u današnjoj ulici Svetog Roka, jedna od posljednjih s dvoslivnim krovom pokrivenim šindrom s tubastim zabatom okrenutim prema ulici, dimnjakom za sušenje mesa i usječenim trijemom. Bernardo Tancoš je s majkom snimljen u dvorištu obiteljske kuće s gospodarskim zgradama pred rušenje na Mladi Uskrs 1953. godine.

Iznad, na brijegu podno Sokolovca (posjed je nekada pripadao Grossovima) vidimo vinogradarsku kolibu okruglog tlocrta na kat, u obiteljskom vlasništvu Cezarine i njenog supruga upravitelja pošte Polanca koja je 1954. godine izgorjela. Služila je kao vidikovac poput Thallerove osmerokutne na drugom brdu Požeškog vinogorja. Ovo je jedina za sada poznata njena fotografija.

Sve o ovoj zbirci, ali i o ostalim zbirkama povijesnih fotografija možete pronaći na službenoj stranici Kluba čitatelja vlastite prošlosti

Fotografija prikazuje današnju kuću Klezinger u kojoj se nalazila trgovina tekstila i špeceraja Šandora Tkalčića na Trgu Svetog Trojstva, odmah do Gradske kuće. Pod boltama se nalazi jedan veliki izlog i dvoja vrata u istovjetnim gabaritima izloga. Osim u izlozima, roba za izlaganje je naslagana uz bolte na kutijama i stolcu, te obješena o šipke između bolti. Na jednoj bolti pred ulazom je i cimer trgovine, te ime vlasnika napisano na fasadi ispod prozora.

Na fotografiji koja je snimljena u prostoru trgovine tekstilom vidimo niz velikih drvenih pultova u ključ ukrašenih profilacijama. Zidovi su gotovo do stropa prekriveni policama prepunim različiti bala tkanine, metražne robe, te tepiha. Ispod njih su redovi ladica s natpisima za sitniju robu. Ispred pulta je staklena vitrina s tkaninama. Sa stropa vise dva jednostavna ali lijepa zvonolika lustera. Iza pulta stoje četiri trgovca, od kojih je drug s lijeva Petar Tancoš, poslovođa Tkalčićeve trgovine. On i još jedan trgovac nose kravate, za razliku od dvojice mladi pomoćnika. Na pultu sjedi dječak.

Na fotografiji je dio obitelji Tacoš poslije berbe grožđa u vinogradu. Kaja Tacoš u pregači pokreće ruljaču muljaču, dok njezin suprug Petar stoji iza preše koju pokreće nećak Pera i nepoznati muškarac. Lijevo sjedi Kajina sestra, Branko Tancoš i troje djece u veselom raspoloženju berbe.

Braca Tancoš poziraju u fotografskom studiju. S lijeva na desno stoje Tomislav (Toma), Đuro, Ivan (Iva) i Petar (Pera) sjedi. Nedostaju još dva brata, najmlađi Viktor i najstariji Stjepan, te dvije sestre Ana i Lenka. Braća su vrlo lijepo obučena u odijela s kravatama i leptir masnom. Ivan nosi uniformu mornarice Vojske Kraljevine Jugoslavije.

VEZANI ČLANAK

Svatovi u Stražemanu