Kultura

Svatovi u Stražemanu

23-01-2023 • 11:46
Rva
Zanimljiva priča Kluba čitatelja vlastite prošlosti o fotografiji i Svatovima u Stražemanu.

Fotografija je nastala između 1938. i 1940. godine u Stražemanu, stoji tako prema kazivanju vlasnice fotografije Mirjane Guzanović, a prikazuje grupni portret svatova. Napisala je tako autorica objave Kluba čitatelja vlastite prošlosti, Dubravka Matoković, koja za fotografiju kaže kako je prepuna detalja i svojevrsni je dokumentarni izvor onoga vremena.

“Prema uobičajenom načinu fotografiranja svatova u tadašnje vrijeme mladenci su smješteni u sredini u sjedećoj pozi. Pretpostavljam da pokraj njih sjede kumovi kao glavni svatovski časnici, kako je bilo uobičajeno na tadašnjim fotografijama. Iznad njih stoje djeverovi koje možemo prepoznati po njihovim časničkim svadbenim ukrasima: dugačkim pantljikama odnosno vrpcama koje su obično bile plave boje. Dvije djevojke između njih bi mogle biti djeveruše ili druge koje su onda uobičajeno bile u paru s djeverovima. Mladoženja je prepoznatljiv po bijeloj vrpci, dok mladenku prepoznajemo po bijelom šlajeru po uzoru na građansku modu.”

“Po načinu odijevanja jasno se mogu razaznati udane žene po povezivanju glave u maramu podvezu na češalj, dok su djevojke počešljane u tadašnju modernu frizuru tutuk Za razliku od žena koje su odjevene u preslojenu narodnu nošnju kupovnim tkaninama i građanskim bluzama tipično za to razdoblje, muškarci nose odijela po uzoru na ona građanska. Na fotografiji je s desne strane prepoznatljiv još jedan važan svatovski časnik zvan čajo po svome karakterističnom vijencu od kestenja jabučica, te suvim kolačem ili granom oko vrata. U desnoj ruci mu je budža ukrašena jaglučnom maramicom kojom je uredovao u svatovima, a u lijevoj drži bocu umjesto nekadašnje tradicionalne ćuturice. Iznad njega, na samom kraju su smješteni svirci, mali sastav tamburaša od četiri člana. Svirac violine, tada uobičajeni clan tamburaškog sastava, ima ukrašen instrument dugim vrpcama.” – napisala je Dubravka Matoković.

Dubravka dodaje kako je fotografija snimljena u seoskom dvorištu, a u pozadini se naziru kuće.

“Može se pretpostaviti da su osim svatovskih uzvanika časnika na fotografiji portretirani i pomagači u svatovima poput kuharica, naime dvije žene u ruci drže na ausacima svadbene torte što je inače tipičan način portretiranja kuharica na svadbenim fotografijama. Vidljivo je da se jedan muškarac popeo čak na drvo. Po vegetaciji na fotografiji može se pretpostaviti da je kasna jesen ili zima, što je po tradiciji bilo uobičajeno vrijeme za pravljenje svadbe.” – napisala je Dubravka Matoković.