Društvo

Ovog petka prigodnim koncertom slavimo Mjesec borbe protiv raka dojke

04-10-2023 • 14:35
Rva
Više o aktivnostima pri samom početku nove školske godine u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića doznali smo u emisiji "Jutro s Matkom"

Prošlo je nešto više od mjesec dana od početka nove školske godine. Kakva je situacija u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića, koliko je upisanih prvašića, u kojim sve projektima škola sudjeluje te koji su budući planovi, danas su nam otkrile ravnateljica Renata Marinić i učiteljica Ksenija Teskač prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Ove godine smo kao i protekle upisali tri razreda prvašića, ali nažalost s nešto manjim brojem učenika. Nadamo se da to neće ostati trend i da će se to mijenjati. Prvi dan nastave su učiteljice prvih razreda i produženog boravka organizirale svečani doček prvašića i njihovih roditelja u dvorištu škole, zajedno s učenicima petog razreda. Bio je to raznoliki program recitacija, igrokaza i pjesme. S tim smo željeli pokazati svim prvašićima kako im želimo da se ugodno osjećaju u našoj školi i da se raduju svakom novom danu koji će provesti s nama.“ – rekla je ravnateljica Marinić.

„U samoj školi od početka, osim redovne nastave, krenuli smo i s raznim projektima. Već smo proveli Olimpijski dan u matičnoj i naravno područnoj školi, raznim sportskim igrama. Proveli smo i Europski dan mobilnosti „Krećemo se kvalitetnije i štedimo energiju“, koji smo proveli 22. rujna u suradnji s HGSS Stanicom Požega. Tu su sudjelovali učenici i nastavnici škole, djeci je terenska nastava zanimljivija nego nastava u razredu.“ – dodala je ravnateljica.

Već pri početku nove školske godine, Osnovna škola Antuna Kanižlića bila je po 7. put organizator događanja povodom Europskog dana jezika, a o čemu smo pisali više i cijela fotogalerija dostupna je ovdje.

Prvim danom listopada započeo je mjesec borbe protiv raka dojke, a Osnovna škola Antuna Kanižlića se uključila u nacionalni projekt „Sve za nju – Mama budi zdrava“.

„Udruga sve za nju je ovaj projekt osmislila i prvi puta provela 2017. godine, to je projekt koji se provodi u svim srednjim i osnovnim školama te vrtićima u Hrvatskoj. Novost ove godine je to što se projekt širi dalje i provodi se nacionalno, a cilj projekta je da djeca utječu na svoje majke. Svaka škola koja se uključi u projekt, od strane Udruge dobije letke za svakog zaposlenika učenika,  a tim se putem majke pozivaju na brigu o zdravlju i redovne kontrolne preglede – samopregled, mamografija, ultrazvučni pregled dojki. To je važno jer ukoliko se rak dojke otkrije u ranijem stadiju, tada su izgledi za liječenje puno veći!“ – rekla je učiteljica Ksenija Teskač.

Kako bi ovaj projekt i njegova poruka bili na većem glasu, ovog petka u Gradskoj knjižnici Požega organiziraju koncert uz predavanje o temi.

„Koncert se održava u petak, 6. listopada s početkom u 19 sati, otvorenog je tipa i svi koji su zainteresirani su naravno dobrodošli. Raduje nas što nam u goste dolaze članice Udruge Sve za nju, koje će održati kratko predavanje. Isto tako nas veseli što će koncert održati naša bivša učenica Mirta Topalušić, sada studentica pete godine Muzičke akademije u Puli, a na klaviru će je pratiti Robert Batelić, profesor s iste akademije.“ – dodala je učiteljica Ksenija.

U tijeku nam je Dječji tjedan, a Kanižlići također sudjeluju s raznim aktivnostima za mališane u prostoru svog školskog igrališta.

„Moram pohvaliti naše učenice Emu Vondraček i Eriku Soldo koje su bile voditeljice pri samom otvorenju Dječjeg tjedna. Učenici razredne nastave se redovno uključuju u sve aktivnosti koje se odvijaju, u Gradskoj knjižnici se odvija maraton u slaganju puzzly gdje također sudjeluju naši učenici, a danas su na Rekreacijskom centru sudjelovali u likovnim radionicama na Pikniku za predškolce. Sutra naši učenici trećeg razreda sudjeluju u radionici koja se odvija u Požeškoj kući.” – rekla je ravateljica Renata Marinić.

Cijeli razgovor poslušate na našem Mixcloud kanalu.