Društvo

KRATKE VIJESTI RVA – petak 13. svibnja 2022.

13-05-2022 • 18:45
Rva
Sažetak vijesti dana za petak 13. svibnja 2022.

DESET GODINA KANIŽLIĆEVCI SKRBE OD DJECI U LIBERIJI

Desetu godinu zaredom Osnovna škola Antuna Kanižlića provodi akciju „Gladnoj djeci za školski obrok“ u suradnji s Udrugom Marijini obroci Hrvatska organizirajući Humanitarni sajam rabljenih stvari. Mary’s meals trenutno hrane više od 2 milijuna siromašne djece u svijetu. Da bi jedno dijete polazilo školu i primilo Marijin obrok, potrebne su 132 kune godišnje. U okviru projekta danas prikupljaju donacije za školsku kuhinju u Liberiji u kojoj se školuje 189 djece, a kojoj je Kanižlićeva škola postala ponosni stalni donator.  U programu otvorenja sajma nastupili Glazbena škola Požega, Plesni studio Marine Mihelčić, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar, Scenski studio Artina te učenici druge dvije gradske škole – Dobriša Cesarić i Julija Kempfa. Nakon uvodnog obraćanja Renate Planinić, članice odbora Marijinih obroka Hrvatska i Valentine Čurčić, voditeljice projekta u Kanižlićevoj školi, sajam je otvorio zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević. FOTOGALERIJU I CIJELU VIJEST POGLEDAJTE OVDJE

TATA OD FORMATA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja, danas je na Trgu svete Terezije održana Manifestacija “Tata od formata”. To je jedna je od aktivnosti u sklopu projekta „I moj tata je sjajan tata II”, a projekt provodi Udruga Humanum. Financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 60.000,00 kn. Voditeljica projekta Nikolina Grbavac zahvalila je svima koji su svojim dolaskom uveličali događaj, dok je Udruga Humanum za potrebe ove manifestacije pokrenula literarno-likovni natječaj pod nazivom „ Tata od formata”. U natječaju su mogli sudjelovati svi učenici u dobi od 11 do 15 godina, s područja Požeško-slavonske županije. Projekt “I moj tata je sjajan tata II” provodio se uz partnersku podršku od strane Grada Požega, stoga se svima obratila i pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović izrazivši zadovoljstvo što su prepoznali važnost jačanja kompetencije roditelja, jer je to u današnje kad su roditelji previše zaposleni, a djeca previše uključena u virtualni svijet, jako bitno. Za sve učenike pripremljene su kreativne radionice pod vodstvom mentorice Sanje Mišić. DOBITNIKE I CIJELU VIJEST POGLEDAJTE OVDJE

U VELIKOJ ODRŽANO ŽUPANIJSKO NATJECANJE MODELARSKE LIGE

Županijska razina natjecanja Modelarske lige održava se danas u sportskoj dvorani osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Velikoj. Na natjecanju sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola Požeško-slavonske županije. Na samom početku svima se obratio povjerenik natjecanja, Đuka Pelcl ispred Zajednice tehničke kulture Grada Požege rekavši da Požeško-slavonska županija daje doprinos održavanju Modelarske lige već dugi niz godina, uz nadu da će iduće godine biti uspješniji po pitanju natjecatelja, kojih je danas bilo 26 ekipa. Zahvalio je domaćinu Općini Velika i veličkoj osnovnoj školi koja ih je ugostila u školskoj dvorani. Ispred domaćina natjecatelje i njihove mentore pozdravili su Zdravko Barun, ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i načelnik Općine Velika Robert Hofman, koji je proglasio natjecanje otvorenim. Osim natjecateljskog dijela, popratni sadržaj ove manifestacije su tehničke radionice i izložbeni štand udruga u tehničkoj kulturi. CIJELU VIJESTI PROČITAJTE OVDJE

POČINJE MEĐUNARODNI KONGRES 14. ŠTAMPAROVI DANI

Danas započinje  Međunarodni kongres 14. Štamparovi dani pod nazivom „Zdravi stilovi života“. Većina programa održava se u prostoru Veleučilišta u Požegi, a danas će biti održana predavanja i panel rasprava na temu karcinoma pluća. Sutra u 10 sati je svečano otvorenje nakon čega tijekom dana slijede predavanja na temu gastroenterologije, ginekologije, prevencije kardiovaskularnih bolesti iz aspekta obiteljske medicine, celijakije, kineziologije i zdravlja djece te financijske stabilnosti zdravstvenog sustava. U nedjelju se u Vili Štefica u Velikoj održava Simpozij Specijalistički pogled na javno zdravstvo. organizator je Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar uz brojne suorganizatore.

EKO CENTAR LATINOVAC ORGANIZIRA PROLJETNI FESTIVAL

Eko centar Latinovac organizira sutra od 13 sati Proljetni festival. Očekuje vas bogat program, najviše za djecu i mlade, ali i za odrasle.  Za djecu i mlade pripremili su brojne sportske, kreativne, edukativne i druge zabavne sadržaje, a s velikom podrškom međunarodnih volontera Eko centra Latinovac i udruge Arteco iz Malina. U programu će sudjelovati 24 mlada volontera iz raznih zemalja.  Osim toga, u programu imaju pripremljeno natjecanje u kuhanju vege kotlića, radionicu izrade presadnica batata, bubnjarsku radionica i performans grupe RitmOS te degustacija vina lokalnog proizvođača Krunoslava Sontakija. Program traje do 19 sati. Cijela aktivnost je financijski podržana od strane Europske unije kroz program Europskih snaga solidarnosti, Općine Čaglin, ali i doprinosom lokalnog stanovništva. 

ZATVARA SE CESTA KROZ FRKLJEVCE I KADANOVCE

Radi izvođenja radova na rekonstrukciji i proširenju sustava odvodnje otpadnih voda s područja aglomeracije Pleternica, od ponedjeljka 16. svibnja do petka 27. svibnja 2022. godine radnim danom od 8 do 15 sati bit će zatvorena državna cesta DC 525 na dionici kroz naselja Frkljevci i Kadanovci.  Za vrijeme radova bit će uspostavljena privremena prometna regulacija. Obilazni pravac za teretna motorna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona je Pleternica – Batrina– Lužani– Stari Slatinik i obrnuto. Obilazni pravac za ostala vozila je Pleternica – Frkljevci – Zagrađe – Bilice i obrnuto.

PLAMENE SUTRA ZA POVIJESNI NASLOV

Posljednja utakmica finala doigravanja košarkaške Premijer ženske lige igra se sutra u Požegi u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc između Plamen Požege i Raguse Dubrovnik. Početak je u 19 sati, a ulaz je slobodan.

TRI KOLA DO KRAJA 3. HNL ISTOK

Tri su kola ostala do kraja sezone 3. Hrvatske nogometne lige istok. Slavija će sutra u Pleternici igrati protiv Đakovo Croatije, dok Slavonija putuje u goste kod Čepina. Kutjevo u nedjelju igra na svom terenu protiv Omladinca, a sve utakmice započinju u 17:30 sati.

IGRA SE 23. KOLO MŽNL BP

Međužupanijska nogometna liga igra utakmice 23. kola. Vidovački dinamo sutra gostuje Pakracu kod Hajduka, velički Papuk u derbiju začelja igra u Slavonskom Brodu protiv Budanika Kolonije, a Jakšić dočekuje Slobodnicu. U nedjelju Požega igra u Sibinju protiv Mladosti, dok Lipik gostuje kod Zadrugara. Utakmice započinju u 17:45 sati.

KAPTOL IDE U SULKOVCE PO NASLOV

Utakmice 23. kola igraju se i u 1. županijskoj nogometne ligi, a Kaptol ima priliku potvrditi naslov prvaka. Sutra će od 19:45 sati igrati Kuzmica i Graničar Zagrađe, dok su ostale utakmice na rasporedu u nedjelju. Kaptol će naslov tražiti u Sulkovcima, u Donjoj Obriježi sastaju se domaća Croatia i istoimeni klub iz Mihaljevaca, Slaven igra protiv Mladosti, BSK u Buku dočekuje Dinamo iz Rajsavca, Sloga u Trenkovu igra protiv Graševine, dok Omladinacu Čaglinu dočekuje Dobrovac. Utakmice se u nedjelju igraju od 17:45 sati.