Scena

Jazz festival u srpnju i puno toga od strane Big Banda i Electric Corna

20-05-2022 • 11:57
Tena Protić
Jedno od najvedrijih gostovanja kod Matka imali su voditelj Big Banda Zvjezdan Marjanović – Zveki i pjevačica Bruna Oberan.

Svima je već dobro poznata ekipa Big Banda Požega, oni sviraju već 10 godina, a od tog sastava nastao je Electric Corn koji su ubrzo postali jako traženi sastav. Jedno od najvedrijih gostovanja kod Matka imali su voditelj Big Banda Zvjezdan Marjanović – Zveki i pjevačica Bruna Oberan. Oni su rekli više o radionicama koje provode, budućim planovima, odlasku na Eurosong i Jazz festivalu u Požegi.

Big Bandu Požega je prošle godine odobren projekt „Big Band Požega – Novim znanjima do uspješnosti“ vrijedan 469.744,11 kuna.

„Ideja je jako simpatična, radi se o tečajevima za mlade. Stvorili smo grupe, mentori su napravili programe i počeli smo raditi na programu prije par mjeseci. Radi se o svim instrumentima koje imamo u Big Bandu – bass gitara, klavir, bubnjevi, trombon, saksofon i truba. Planirano je 40 sati godišnje, međutim na terenu je to malo drugačije.”

“Kad dođe desetoro djece, neki znaju čitati note, neki ne, tako da moramo više sati provesti za tečajeve. Bit će više od 40 sati, to je jedini način, neka djeca su se počela i kasnije uključivati. Zaustavljaju nas roditelji na ulici „Jel može i moje dijete…? – Ma može, samo daj!“, nama i je cilj da što više djece dobije priliku zasvirati u jednom takvom sastavu, što mi kao klinci nismo uopće imali.“ – rekao je voditelj Zvjezdan Marjanović – Zveki.

Naziv “Novim znanjima do uspješnosti” definitivno će biti opravdan dodaje Zveki, jer projekt i je za jačanje civilnog društva i povećanje kompetencija.

„Mislim da će poslije ovog naša požeška djeca definitivno imati nova znanja i biti uspješniji u životu, ne samo u glazbi nego u svemu čime se budu bavili. Provode se i tečajevi koje pohađaju neki naši članovi, a radi se o digitalnom marketingu, računovodstvenim znanjima koji će nam trebati za daljnji rad naših udruga. Povećavamo svoja znanja, da budemo što više samostalniji i sposobniji, da možemo funkcionirati što bolje u ovom svijetu gdje definitivno mogućnosti ima, samo ih treba prepoznati!.“ – rekao je Zveki.

U sklopu projekta organiziraju i glazbeni tečaj „Youth Orchestra“, a oni ih od milja zovu „Junior Big Band“.

„Upravo te pojedinačne radionice za instrumente su preduvjet za Youth Orchestra. Počeli smo s tim probama, građani će po svemu sudeći, njih moći ćuti 1. srpnja na Atletskom stadionu u Požegi.“

Voditelj Big Banda Požega, dobitnik godišnje nagrade Grada Požege, jedan od najboljih basista u Hrvatskoj i šire, profesor glazbenog – Zvjezdan Marjanović, bio je i prije par mjeseci u gostima kod Matka.

Ovom prilikom rekao je više o Jazz festivalu koji će se definitivno održati ovog ljeta u Požegi.

„Prije par mjeseci smo pričali kad je ta situacija oko bivšeg Aurea Festa bila aktualna, pa smo zaključili svi da bi bila šteta da se nešto kvalitetno jednostavno ukine. Gradske vlasti su pokazale razumijevanje za to, na tome im zahvaljujem, a nadam se da će imati i naši građani.“

„Dogovorili smo se, našli smo datum i složili program, mi smo krenuli ozbiljno u organizaciju. Ne znam hoće li se zvati tako kao do sad, nije važno, ali održat će se na Atletskom stadionu. Program je definiran i jasan, izvođači su jasni, sve ostalo su tehničke stvari. Neki dan smo Damjan Pirović i ja išli obići teren zajedno sa županicom, gradonačelnikom i svim pročelnicima koji su za to zaduženi, ide ka’ dobrome.“ – najavio je Zveki.

Uz njega je kod Matka gostovala i ponosna članica Big Banda Požega, Bruna Oberan, koja je prije dva tjedna bila na Eurosongu zajedno s Mijom Dimšić.

Kako je to sve proteklo, otkud ona tamo i tko ju je pozvao, odgovorila je Matku…

„Da! Ponosan sam član Big Banda, zahvaljujući Zvjezdanu koji me prije par godina pozvao, a to je meni kao djevojčici bila velika čast. Što se tiče Eurosonga, nije ni meni bilo jasno na prvu, ali u dogovoru s Mijom i njenim menadžerom Damirom, zvali su mene da idem u Torino. Skupa sa Josipom Palametom kao vokalna podrška, po prvi put iskustvo na Eurosongu je vrlo interesantno, na momente neočekivano. Sve skupa jedno lijepo iskustvo, da vidimo nekakvu visoku razinu show biznisa, ajmo to tako nazvati, iako ne mislim da ja u tome plivam nekim prirodnim pokretima, ali bilo je jako lijepo. Da mi se opet ponudi prilika išla bi.“ – rekla je Bruna Oberan.

Eurosong: Bruna Oberan večeras uz Miju Dimšić!

Dodala je kako je puno elemenata potrebno i da nisu baš jasni kriteriji za prolaz svake godine, no ostalim članovima Electric Corna – benda nastalog iz Big Banda, nije bilo u interesu da Bruna prođe dalje zbog bukiranog vikenda koji ih je čekao.

„Imali smo dvije svirke, imali smo jednu curu koja je bila kao zamjena ako mi prođemo u finale, ali evo nismo prošli. Tako da smo uspjeli sve skupa. Svirali smo i na after partiju Porina, što je bila baš dobra svirka! Electric Corn je nekakva vesela nakupina od 12 ljudi skupa s toncem, sviramo nekakav disko/funk. Proizašlo je iz Big Banda i iz gušta, nikakvi drugi ciljevi tog benda nisu postojali, ne postoji ni sada nešto drugo, naravno uvijek ima nekih elemenata tog posla, ali ništa ne nadilazi gušt.“ – rekla je Bruna.

Ako vas zanima kako zvuči Electric Corn, možete ih poslušati ovog ljeta na Jazz festivalu gdje će nastupati kao after cijelog festivala najavili su. No, osim toga, svirat će i u Kolibi na području Jakšića – najnovijeg i najdražeg mjesta za okupljanje mnogih mlađih populacija.

Zveki je također predstavio sve izvođače koji će se moći čuti na festivalu koji se održava 1. srpnja na Atletskom stadionu u Požegi.

Prvo će biti „Junior Big Band“ koji će se predstaviti svima, dakle polaznici glazbenog tečaja „Youth Orchestra“, a zatim i članovi velikog Big Banda Požega. Zveki je dodao kako su zvali sve požeške glazbenike koji su napravili nešto od svoje karijere što se tiče popularne i jazz glazbe.

Dakle publika može očekivati Ivanu Kindl, Vesnu Pisarović, Valeriju Nikolovsku – Kutjevčanka i jedna od najboljih blues vokal pjevačica u Hrvatskoj, Viktor Lipić, Jurica Leikauff, Dora Jakobović, Marko Matošević, Mila Bauković i Bruna Oberan, Zoran Drlić i grupa Detmeć.

„Jedan šaroliki program, a nastupit će i Electric Corn. Dok se bude mijenjao set za idućeg izvođača, na video zidu bit će prikazano sjećanje na SPOK. Za sve koji ne znaju, Spock je bio jedan omladinski klub u kojem su 80-ih godina svirali i nastupili, a nekad i po prvi put, svi najbolji i najznačajniji bendovi tog vremena bivše Jugoslavije. Kako je SPOK bio na pola puta između Zagreba i Beograda, onda je Željko Hiršman zvani Glista, žicao’ taj klub i te bendove da nastupaju u Požegi. Tako da su ovdje nastupali bendovi Ekatarina Velika, Azra, Prljavo Kazalište, a da ne govorim o punk svijetu. Nekako bi na taj način željeli ukazati na tu urbanu prošlost Požege, koja je dolaskom tambure 90-ih godina, stavljena na stranu.“ – rekao je Zvjezdan Marjanović – Zveki.

Savjetujemo vam da poslušate jedan od najveselijih intervjua dana kod Matka