Kultura

Zvjezdan Marjanović o prošlosti i budućnosti Big Banda Požega

04-02-2022 • 09:28
Tena Protić
Zvjezdan Marjanović, svima poznatiji kao Zveki, osvrnuo se na 10 godina Big Banda, kraj Aurea festa kakvog znamo i planove za budućnost benda.

Voditelj Big Banda Požega, dobitnik godišnje nagrade Grada Požege, jedan od najboljih basista u Hrvatskoj i šire,  jedan od organizatora Aurea festa i profesor glazbenog – Zvjezdan Marjanović. Svima poznatiji kao Zveki, bio je U gostima kod Matka na Radiju Vallis Aurea. Osvrnuo se na 10 godina Big Banda, kraj Aurea festa kakvog znamo i planove za budućnost benda. Prošle godine Big Band Požega proslavio je 10 godina postojanja, a prijenos koncerta bio je prije par dana na Hrvatskoj radio televiziji.

Kad ste kretali s Big Bandom, da li ste mislili da ćete se toliko dugo baviti s tim, da će biti ovako uspješno. Da li ste naišli na neke probleme koji se još uvijek rješavaju?

“Negdje tamo 2011. godine, krajem u 11. mjesecu smo pokrenuli tu priču. Sad će biti baš prava godišnjica prvog našeg koncerta. 9. veljače u Gradskom kazalištu Požega imali smo prvi koncert i od tada je zapravo sve krenulo što se javnosti tiče.”

“Odmah su nam došli eminentni gosti i na prvi koncert. Podržali su nas Marko Tolja, Zvjezdan Ružić iz Rijeke i mnogi drugi instrumentalisti. Bili smo u jednom uzletu, vježbali smo dva puta tjedno, imali smo kompletan korpus u Požegi. Tad je najmlađa članica bila 6. razred osnovne škole, sad je ona 5. godina Glazbene akademije u Zagrebu.”

“Puno vremena je prošlo, puno toga se dogodilo u 10 godina, ali ispalo je neko to da smo mi kao Udruga Big Band Požega ostali zadnjih 5 godina. Imali smo čak određenu podršku Grada i Županije, kažem čak jer se u kulturu manje ulaže. Svirali smo puno, zaradili smo i nešto novaca, dosta toga smo uložili u opremu i u uređenje našeg prostora gdje vježbamo. Nisam znao da će do toga doći nakon 10 godina, brzo prođe, nisam vjerovao da se to može održati. Još se nije izgubio žar, dapače postoje još planovi za dalje!”

Svima je već dobro poznato da je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege došlo do odluke da se Udruga Aurea fest Požega ugasi.

Samim time festival kakav je bio posljednjih osam godina, neće se ponoviti. U planu povratak na tamburaški festival po kojem je Požega nekad bila prepoznatljiva.

Također smo pisali – Aurea fest Požega došao kraju – ostaje ponos i lijepe uspomene

Vođeni tom informacijom, hoće li Aurea Jazz fest opstati?

“Naravno da svaka nova gradska uprava ima neke svoje ideje, ja to cijenim i želim im u tome svu sreću. Moram napomenuti da je 2018., a pogotovo 2019. godina, kad je bilo 50 godina festivala, taj je festival bio najbolji. Ja to radim 20 godina, pa tako mislim da imam pravo to i reći.”

“S druge strane, onaj festival “Zlatne žice” kakav mnogi nose u srcu, koji je bio nošen nacionalnim nabojem ratnih godina, nikad se više neće vratiti. Zbog toga što jednostavno to nije to vrijeme. Prije 15 godina, bilo je toliko interesa iz tamburaškog svijeta za snimanjem pjesama. Međutim nekad smo imali 300 pjesama koje su došle na natječaj, a danas ih je jedva bilo teško skupiti 20. Neka autorska kriza je u tom svijetu glazbe, zadnjih nekoliko godina nemamo nekog hita.”

“Treba se njegovati baština, treba se njegovati tradicija, Zlatne žice kao takve nisu ni bile zapostavljene.”

“Imale su svoj dan koji zaslužuju, koji je uvijek prenosila Hrvatska radio televizija gdje je glavni pokrovitelj Ured predsjednika Republike Hrvatske. Festival je i dobio povelju predsjednice te 2019. godine.”

“Grad Požega je krajem 70. godina bila najznačajnije sjedište urbane glazbe. Naša ideja ovog tima, na koji sam strahovito ponosan, je bila da to reanimiramo i uspjeli smo. Big Band je samo jedna novost koja je došla, ali bili su tu i urban festivali, festivali elektronske glazbe, ulični i dječji festivali. Čitav grad je disao kao jedno, a mogu reći da imamo i informaciju iz policije da nije bilo niti jedno kršenje javnog reda i mira, što je potpuno neshvatljivo danas.”

U to vrijeme ljubav je došla u grad i ona je pobijedila, ja sam na to izuzetno ponosan.

Zvjezdan Marjanović

“Žao mi je što se to dogodilo s tamburaškom glazbom, da je do toga došlo. Danas kad izađete u Požegu, čut ćete svega, ali tamburašku glazbu najmanje. I ovi tamburaški sastavi koji sviraju, sviraju neku glazbu koja je van granica onih rijeka koje se nalaze u Himni Republike Hrvatske.”

Jazz Aurea fest ostaje, u drugačijem obliku i terminu. Zveki je naglasio kako su u pregovorima za organizaciju istog.

“Mi imamo volju to raditi, naš smisao je predstavljati se ljudima, donositi ljudima sreću. Donositi osjećaj da iako smo između ova četiri brda, iako nas je nekoliko tisuća manje u zadnjih 10 godina, da ipak tu kvaliteta postoji i da ju treba ljudima pokazati. Naša publika je to nama i uzvratila, mi smo jako sretni zbog toga.”

“Postoji ideja da se to napravi, međutim kao i sve, treba organizacija, ideje imamo i glazbene resurse, potrebno je sve ostalo. Ako nam Grad pomogne u organizaciji, konkretno mislim na materijalnu pomoć. To nikako ne bi bilo na Trgu svetog Trojstva, naš prostor koji volimo je bivši atletski stadion. Mislimo da je to najbolji koncertni prostor u Požegi.”

Big Bandu Požega odobren projekt pod nazivom „Big Band Požega – Novim znanjima do uspješnosti“ vrijedan 469.744,11 kuna.

Prema istom pozivu i 3. Odluci o financiranju, Ured za udruge odobrio je Gradskoj glazbi „Trenkovi panduri“ Požega projekt „Dobre vibracije“, a vrijedan je 465.107,73 kuna.

“Kad je pjevač u našem Big Bandu Damjan Pirović ozlijedio tetivu, upisao je Algebru i naučio pisati europske projekte. Nije mogao nastupati i onda je to naučio, a kao što vidimo naučio je tako da su prošla dva projekta.”

Također smo pisali – Big Bandu Požega i Trenkovim pandurima odobreni projekti vrijedni gotovo milijun kuna

“Sve aktivnosti koje su u tom projektu su morale biti isplanirane, svi troškovi za nabavljanje opreme, morali smo imati ponude i tako. Osnova tih aktivnosti će biti povećanje kompetencija, točnije rad s mladima. Ideja je da ćemo kroz to potpuno pomladiti Big Band. Složili smo sastav i od idućeg tjedna krećemo raditi s klincima koji nisu prije bili u bendu, imat ćemo uskoro juniore. To i jest cilj jer dosta naših članova više ne živi u Požegi.”

“Drago mi je da je Hrvatska radio televizija prepoznala kako smo radili festival, pa su nekoliko puta bili na našim koncertima i to snimili. Imamo jedan fenomenalan trag koji ostaje, super snimljen koncert, šteta što je tu noć bilo 12 stupnjeva i kiša. Svaki onaj čovjek koji je bio s kišobranom i smrznuo se tamo, meni vrijedi za 10 random ljudi. Ja se još jednom ovim putem zahvaljujem svim tim ljudima koji su bili i pokazali što zapravo Požega je.”

Cijelu emisiju U gostima kod Matka poslušajte u nastavku.