Arhiva

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE OŽB PAKRAC Dobro utrošenih 15 milijuna kuna

16-04-2021 • 00:00
Rva

Ukupna vrijednost projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac“, u sklopu Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosi 13.057.591,19 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine 60 posto odnosno 7.839.729,98 kuna

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac“, u sklopu Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosi 13.057.591,19 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine 60 posto odnosno 7.839.729,98 kuna

Ukupna vrijednost projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac“, u sklopu Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosi 13.057.591,19 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine 60 posto odnosno 7.839.729,98 kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira projekt s 3.613.095,35 kuna odnosno 27 posto čime je vlastiti udio bolnice značajno umanjen, istaknuto je na današnjoj konferencija povodom završetka projekta, na kojoj su prisustvovali  Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko – telekomunikacijske sustave u istom ministarstvu,  gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i njen lipički kolega Vinko Kasana te predstavnici svih čimbenika u realizaciji projekta: Županije požeško-slavonske, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, izvođača radova Presoflex gradnje d.o.o. iz Požege i drugih.

Govoreći o projektu, ravnateljica bolnice Marina Major je istaknula da su financirane  aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost. Radovima se povećala toplinska zaštita ovojnice zgrade, zamijenjena je vanjska stolarija, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, poboljšan je postojeći sustav grijanja, a ugrađen je sustav odvojenog daljinskog očitanja potrošnje vode i energenata što je sve rezultiralo uštedu toplinske energije u iznosu od 75 posto te je zgrada iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B. Uštede koje će biti postignute na troškovima energenata bit će narednih godina preusmjerene u poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, naglasila je M. Major.

Senka Horvat, ravnateljica „Panore“ je naglasila da u 28 projekata energetske obnove provedenih u županiji u nazad četiri godine na prosvjetnim, zdravstvenim i socijalnim objektima je utrošeno 100 milijuna kuna.  

Gradonačelnica Blažević, nakon zahvale svim čimbenicima koji su sudjelovali u projektu je istaknula veliki značaj koja ova bolnica ima za grad i okolicu iz koje prema njoj gravitira oko 120.000 stanovnika i stoga je jako sretna da su 30 godina nakon početka Domovinskog rata dočekali njenu konačnu obnovu.

– Svaka ovdje uložena kuna je dobro uložena u grad koji to zaslužuje. U četiri godine smo uložili u energetsku obnovu stambenih i javnih objekata 76 milijuna kuna, čime smo među top tri grada u Hrvatskoj. Osim manjih budućih energetskih  troškova, time smo promijenili i vizuru grada jer sve do početka energetske obnove na tim objektima su još bili vidljivi tragovi rata. Spremno očekujemo nove natječaje i nova sredstva. – rekla je gradonačelnica Blažević.

U kratkom obraćanju ministrica Nataša Tramišak je izrazila zadovoljstvo što vidi da su uložena sredstva opravdana. Fondovi, bilo europski ili domaći su dobra prilika za male gradove da nadopune lokalne proračuna i riješe potrebe svojih građana, naglasila je ministrica.   

Dodatno se pristupilo uređenju potkrovlja i dijela krova bolnice ukupne vrijednosti 2.050.603,25 kuna, a koji su financirani iz više programa. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima i Program razvoja lokalne zajednice dodijelilo je ukupno 1.000.000,00 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je ugradnju dizalice topline, kao oblik obnovljivih izvora energije sa 254.576,40 kuna, a  Požeško-slavonska županija s dodatnih 198.529,41 kuna.

Uređenjem 825 četvornih metara potkrovlja i preseljenjem Uprave, Bolnica je povećala kapacitet za zdravstvene usluge, a ukupno ulaganje u zgradu bolnice time je doseglo vrijednost od 15.108.194,44 kuna.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi ovih projekata pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – Panora. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 7. siječnja 2019. godine, dok je provedba projekta započela u travnju 2018. godine s uslugom izrade projektne dokumentacije, a sami radovi koje je izvodila požeška tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. su započeli u prosincu 2019. godine.