Arhiva

Dan općine Kaptol: Mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja

24-06-2021 • 00:00
Rva

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kaptol danas je nastavljeno obilježavanje Dana općine Kaptol, uoči blagdana zaštitnika župe i općine sv. Petra i Pavla

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kaptol danas je nastavljeno obilježavanje Dana općine Kaptol, uoči blagdana zaštitnika župe i općine sv. Petra i Pavla

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kaptol danas je nastavljeno obilježavanje Dana općine Kaptol, uoči blagdana zaštitnika župe i općine sv. Petra i Pavla.

U domu DVD Kaptol, uz vodstvo Općine Kaptol i članove Općinskog vijeća, okupili su se brojni dužnosnici, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, javnih ustanova, udruga i drugi gosti.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević, pozdravivši sve nazočne, nakon čega se nazočnima obratio dugogodišnji načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić. Podsjetio je da se ove godine obilježava 800 godina od prvog pisanog spomena Kaptola, iako je ovaj prostor puno prije naseljen, što pokazuju i istraživanja prof. Hrvoje Potrebice, koji je svojim sustavnim istraživanjima u proteklih ime Kaptola smjestio na karte svjetske arheloške baštine i na taj način dao nam novu perspektivu u razvoju ovog područja.

Perspektivu za razvoj u općini Kaptol vide u razvoju  kontinentalnog turizma.

U cilju ostvarenja navedenoga  razvoja s Općinama Velika, Jakšić i Brestovac osnovali su Turističku zajednicu „Zlatni Papuk“, čija je osnovna zadaća iskorištavanje  postojećih turističkih potencijala, brendiranje ovog područja i razvoj ruralnog turizma.

Ovo područje nije izbjeglo sudbinu odlaska pojedinih obitelji i mlađih osoba, što je u jednom razdoblju imalo za rezultat da tri godine nije izdana niti jedna građevinska dozvola za područje općine i nije građena niti jedna kuća, odnosno stambeni objekt, za razliku od danas, gdje se na području općine gradi osam stambenih jedinica, što svakako nagovještava izlazak iz demografski lošeg razdoblja, a i pojedini stanovnici koji su napustili područje se vraćaju.

– Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja, a tu činjenicu ipak možemo pripisati i ulozi same Općine, kao lokalne samouprave, jer kroz sve ove godine općinska uprava radila je prije svega na razvoju komunalne i društvene infrastrukture, kako bi podigla komunalni i društveni standard, sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vodoopskrbe, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, vatrogasnih i društvenih domova, groblja i mrtvačnica, parkirališta, dječjih igrališta i brojne druge stvari, u čemu je značajan dio sufinanciran fondovima EU. – dodao je Pavičić.

Posebno je istaknuo izgradnju Dječjeg vrtića u Kaptolu, koji radi punim kapacitetom od 50 djece te se već radi na proširenju. Zahvalio se svim općinskim vijećnicama i vijećnicima iz proteklog mandata na izvrsnoj suradnji i promišljanjima na dobrobit sugrađana, a novom predsjedniku općinskog vijeća, kao i općinskim vijećnicama i vijećnicima novog saziva zaželio je uspješan rad.

Ispred gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Požeško-slavonske županije obratio se gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, čestitavši dan općine te rekavši kako je prije sedam godina, kad je postao gradonačelnik Kutjeva, Mile Pavičić bio osoba koja mu je najviše pomogla, te je tada stekao dojam da je on osoba koji ima vještine i znanja voditi jedinicu lokalne samouprave, a što potvrđuju svi dosadašnji mandati te projekti koji su u tom razdoblju provedeni.

Županica Antonija Jozić čestitala je kolegi Mili Pavičiću na svemu što je u proteklim mandatima stvarao za stanovnike općine Kaptol, te se nada sinergiji između načelnika i Općinskog vijeća i u narednom razdoblju.

Pred nama je izazovno razdoblje u svakom smislu, no sinergijom i zajedničkim radom imamo priliku u sljedeće četiri godini mijenjati situaciju na području PSŽ. U tome je fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom pomogla i Vlada RH, što je bio preduvjet za iskorake po pitanju provedbe projekata, uz EU fondove koji se obilato koriste, dok vlastita sredstva ostaju za lokalne potpore i mjere.

Ovogodišnji laureati su studentica Anamarija Marinac, koja se zahvalila u ime svih nagrađenih i mladih s područja Kaptola, dok su zahvalnice zaslužili i HEP Plin d.o.o., Mile Pavelić, Niskogradnja Marijanović d.o.o. i OPG Miroslav Bartolović.