Arhiva

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi prosvjedovali: Čujete li našu šutnju?

21-04-2021 • 00:00
Rva

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi danas u podne održali su ispred svojih ustanova polusatni prosvjed u tišini, koja će biti odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika

Content photo Content photo

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi danas u podne održali su ispred svojih ustanova polusatni prosvjed u tišini, koja će biti odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi danas u podne održali su ispred svojih ustanova polusatni prosvjed u tišini, koja će biti odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

U prosvjedu su sudjelovali zaposlenici Centra za socijalnu skrb Požega, Doma za starije i nemoćne Požega i Doma za odrasle osobe Ljeskovica.

Ovo je „pismo namjere“ Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, koje ispred Izvršnog odbora sindikata potpisuje Krešo Posedi:

PROSVJED “ČUJETE LI NAŠU ŠUTNJU­?”

Nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbi izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi. Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnika polučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su naša svakodnevnica.

Gotovo je nemoguće u našem humanom sustavu raditi ovaj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja socijalnih usluga.

Godinama upozoravamo nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme podkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom, problem nametnutog skrbništva itd.

Niti jedan ministar nije našao za shodno  upustiti se  u rješavanje navedenih problema i svaka najava reforme sustava ima deklaratorni karakter bez stvarnih rezultata.

Iskreno vjerujemo da bi promjene koje tražimo pridonijele smanjenju tragičnih događaja u našem sustavu.

Nisu nas čuli kad smo pričali i upozoravali, sada im odgovaramo na isti način, ŠUTNJOM, kao odgovor na zanemarivanje i ignoriranje sustava.

Krešo Posedi, bacc.cin. IZVRŠNI ODBOR SINDIKATA ZAPOSLENIKA U DJELATNOSTI SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE