Arhiva

Započeli dani Općine Kaptol 2021. godine!

18-06-2021 • 00:00
Rva

Ove godine obilježava se impresivna obljetnica, 800 godina od  izdavanja najstarijega dokumenta Zbornoga kaptola sv. Petra po kome su središnje naselje i Općina dobili ime.

Content photo Content photo

Dani Općine Kaptol održavaju se od 18. do 29. lipnja.

Ove godine obilježava se impresivna obljetnica, 800 godina od  izdavanja najstarijega dokumenta Zbornoga kaptola sv. Petra po kome su središnje naselje i Općina dobili ime.

Po prvi put ove godine podršku u organizaciji Dana Općine Kaptol daje i novoosnovana Turistička zajednica Zlatni Papuk u kojoj su se u prosincu 2020. godine ujedinile četiri općine – Velika, Kaptol, Brestovac i Jakšić.

„Kako nam je prva godina postojanja na ovome, proširenom, području tako smo, kao TZ, po prvi puta uključeni u organizaciju, no, budući da je naša djelatnica, zamjenca direktora TZ Zlatni Papuk, Kristina Rupert od najranijih dana u organizaciji Dana Općine Kaptol i Halštatskih dana nije nam bilo teško uklopiti se te dati svoj konkretan dopinos  u organizaciji.

Za ovu godinu očekivanja od manifestacije su realna u skladu sa situacijom, treba istaknuti da  je još uvijek aktualna epidemiološka situacija sa brojnim organizacijskim ograničenjima, a drugi je vezan uz naše tek nedavno osnivanje te smo ovu godinu ostavili za „snimanje situacije“, lagano uključivanje u sve manifestacije na našem području te stvaranje novih, sve to u službi stvaranja kvalitetnog kalendara događanja u slijedećoj i godinama koje slijede. Imamo odličan odaziv i najave i odobravanja lokalnog stanovništva i posjetitelja te očekujemo i dobru posjećenost i lijepe utiske nakon Dana Općine Kaptol“,  istaknuo je Tomislav Galić, direktor TZ Zlatni Papuk.

U petak 18. lipnja održava se 46. festival tamburaške glazbe Zlatni glas Zlatne doline. Manifestacija Halštatski dani održava se 19. i 20. lipnja, a bit će i otvorena izložba Arheologija Kaptola koja će se moći posjetiti do 30. lipnja. Posjetitelji će imati prilike poslušati i predavanje Značenje željeznodobnog Kaptola u europskom kontekstu dr. sc. Boruta Križa i dr. sc. Hrvoja Potrebice. Za posjetitelje svih uzrasta nedjelja je rezervirana za razgledavanje rute „Putevima ratnika“, a moći će sudjelovati u različitim radionicama. Bogat program nastavlja se do 29. lipnja.

Tomislav Galić ističe: „Turisti nam dolaze, ponajviše u Park prirode Papuk, ali i zbog kulturnog turizma, i najave ublažavanja mjera te otvaranja aquaparka u Velikoj, očekujemo vrlo dobru ljetnu sezonu, naši turistički djelatnici su spremni, poštuju sve standarde kod ugošćavanja gostiju  poput „Stay safe in Croatia“ te se svi veselimo i željno iščekujemo dolazak gostiju iz svih krajeva Europe. Smatramo da će u ovoj situaciji mnogi turisti odabrati baš našu destinaciju koja nudi bijeg od gradske gužve, netaknutu prirodu i odmor za dušu, sve to potkrijepljeno slavonskom gostoljubljivošću te gastronomijom i vinima. Mnogi sadržaji i lokacije  vrijedne su za  posjetiti na području TZ Zlatni Papuk, a utisci gostiju su nam izuzetno važni  jer ćemo na tome uvelike graditi priču za sljedeće godine u kojima se planiramo profilirati kao jedna od najpoželjnijih destinacija u Slavoniji“, rekao je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić.  Te nastavio: „Danima Općine Kaptol smo „otvorili sezonu“ događanja a želimo tako nastaviti i na područjima općina Jakšić, Brestovac i Velika te ćemo organizirati još nekoliko manifestacija do kraja godine. Godinu ćemo završiti i zaokružiti Božićnim sajmom, a za slijedeću godinu ćemo, uz navedene postojeće manifestacije složiti bogat i dinamičan kalendar događanja u kojem će moći uživati svi naši posjetitelji tokom cijele godine, ali i naše lokalno stanovništvo za koje vjerujemo da će se, kroz aktivnosti u raznim udrugama, u mnogočemu i uključiti u samim organizacijama manifestacija“, zaključio je Tomislav Galić iz TZ Zlatni Papuk.

Program Dana Općine Kaptol od petka 18. lipnja do ponedjeljka 29. lipnja

 

petak, 18. lipnja – 46. festival tamburaške glazbe Zlatni glas Zlatne doline i nastup Stjepana Jeršeka Štefa

subota i nedjelja, 19. i 20. lipnja – Halštatski dani

ponedjeljak, 21. lipnja – noćni malonogometni turnir

četvrtak, 24. lipnja – svečana sjednica povodom Dana Općine Kaptol

od petka 25. lipnja do nedjelje 27. lipnja – dječiji malonogometni turnir Kaptol kup – turnir mladih kategorija

subota, 26. lipnja – prikaz običaja Šokački dan – Mlatidba žita

nedjelja, 27. lipnja – Dan otvorenih vrata Češke besede

ponedjeljak, 28. lipnja – Simpozij povodom 800. obljetnice Zbornog kaptola sv. Petra i 20. obljetnice Stolnog kaptola sv. Petra

ponedjeljak, 28. lipnja – koncert klasične glazbe Tu es Petrus

Dobrodošli u Općinu Kaptol i TZ Zlatni Papuk!