Arhiva

Više od 300 građana danas cijepljeno u sportskoj dvorani OŠ Lipik

27-04-2021 • 00:00
Rva

Tjedan dana nakon organiziranog cijepljenja na kojem je prvu dozu cjepiva primilo 200-tinjak građana Pakraca, danas je u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Lipik na isti način cijepljeno više od 300 građanki i građana Lipika

Content photo Content photo Content photo Content photo

Tjedan dana nakon organiziranog cijepljenja na kojem je prvu dozu cjepiva primilo 200-tinjak građana Pakraca, danas je u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Lipik na isti način cijepljeno više od 300 građanki i građana Lipika

Tjedan dana nakon organiziranog cijepljenja na kojem je prvu dozu cjepiva primilo 200-tinjak građana Pakraca, danas je u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Lipik na isti način cijepljeno više od 300 građanki i građana Lipika. Cijepljenje je provedeno u organizaciji Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Zavoda za hitnu medicinu, a uz podršku lokalnog lipičkog Stožera civilne zaštite. Svi danas cijepljeni građani primili su prvu od dvije planirane doze Pfizer cjepiva.

„Danas smo u sportskoj dvorani OŠ Lipik organizirali cijepljenje za građane Lipika. Cijepljenje je organizirano na sljedeći način: tri ordinacije s područja Grada Lipika pozivali su pacijente koje imaju u evidenciji i koji su zainteresirani za cijepljenje. Sukladno odaslanim pozivima danas predviđamo cijepljenje oko 300 osoba za koje je rezervirano jednako toliko doza Pfizer cjepiva. S obzirom na epidemiološku situaciju koja vlada u županiji, vidimo da je udio pozitivnih među testiranom populacijom oko 25% što je vrlo značajno i jedini, zaista jedini način da okončamo ovu pandemiju je cijepljenje.

Svako cjepivo koje je registrirano na području Europske unije je sigurno cjepivo, a mi trenutno imamo registrirane četiri vrste cjepiva; Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, a ovaj tjedan smo dobili i prvih 100 doza cjepiva Johnson i Johnson. I iz tog razloga svima onima koji još dvoje o cijepljenju preporučujem da se kod svojih liječnika obiteljske medicine prijave za cijepljenje kako bi ih imali u evidenciji i kako bi ih mogli, u datom momentu kada dobijemo dodatne količine cjepiva, pozvati i odraditi taj dio cijepljenja.

Još jednom apeliram na sve naše žitelje da se jave, jer cijepljenje je sigurno i sigurno sprječava teže oblike bolesti i hospitalizaciju.“ navodi Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije prilikom današnje akcije cijepljenja u lipičkoj školskoj sportskoj dvorani.

Dodao je da su danas pozivani samo pacijenti kojima je poziv upućen od strane njihovih liječnika obiteljske medicine (one koji su se samostalno prijavili preko platforme cijepise.zdravlje.hr nisu pozivali, što nije isključeno u dogledno vrijeme) te još jednom apelirao na sve žitelje da se jave, jer cijepljenje je sigurno i sigurno sprječava teže oblike bolesti i hospitalizaciju. Najavio je i da do kraja lipnja očekuju još 30.000 doza cjepiva za potrebe cijepljenja pučanstva Požeško-slavonske županije, a danas cijepljeni građani za 5 do 6 tjedana bit će pozvani na cijepljenje drugom dozom istog cjepiva.

Marijan Višaticki ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije pridružio se pozivima stanovništvu na cijepljenje ističući da je danas održano masovno cijepljenje organizirano koordiniranim djelovanjem Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Zavoda za hitnu medicinu sukladno uputama nadležnog Ministarstva, da je samo prvo u nizu te da je prvi i osnovni cilj ovakvih masovnih cijepljenja što ranije postizanje većeg postotka procijepljenosti unutar opće populacije. Novo masovno cijepljenje u Lipiku prema njegovom predviđanju bit će za dva tjedna sukladno odazivu i prijavama građana.

Izvor: compas.com.hr