Arhiva

TATJANA KOSTANJEVIĆ U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA: Kiparstvo je čarolija kojom kipar oduhovljuje materiju

20-04-2021 • 00:00
Rva

Galerija svjetlosti je dragocjeni prostor u kojem vlada sklad kulture, umjetnosti, uljuđenog ponašanja i ispunjenih nam očekivanja

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Galerija svjetlosti je dragocjeni prostor u kojem vlada sklad kulture, umjetnosti, uljuđenog ponašanja i ispunjenih nam očekivanja

Čitam. Rastem. Stvaram. Oblikujem. Gradska knjižnica Požega potvrdila je još jednom svoju ulogu kulturnog centra grada. Galerija svjetlosti je dragocjeni prostor u kojem vlada sklad kulture, umjetnosti, uljuđenog ponašanja i ispunjenih nam očekivanja. Takav, otvorio se po prvi put i razigranom umjetničkom rukopisu Tatjane Kostanjević, priznate i poznate autorice brojnih skulptura i reljefa koji su obilježili javni prostor Požege, Opatije, ali i drugih gradova diljem Hrvatske.

“Velika mi je čast i poseban je osjećaj večeras držati katalog izložbe Tatjane Kostanjević koja se otvara u Gradskoj knjižnici Požega. Više je razloga, prvi naravno, pripada činjenici da je to Tatjanina izložba. I bez obzira na njezine silne, bogate reference s obzirom na njen dosadašnji umjetnički izričaj, ovo što ovdje u knjižnici imamo nekako je posebno, drugačije – znam da nije, ali kao da je rađeno da jednog dana bude prezentirano upravo ovdje u ovom prostoru. S druge strane, ovo imam potrebu istaknuti – mi večeras u našoj Požegi prvi put otvaramo izložbu skulptura u ovakvom prostoru i na ovakav način. Još jedna je to potvrda da smo s otvorenjem nove knjižnice dobili snažnu potporu bogatijem kulturnom životu. I zbog toga sam večeras izrazito sretna,” rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Pod egidom “kiparstvo je čarolija kojom kipar oduhovljuje materiju” Tatjana je u društvo knjiga smjestila svoje prepoznatljive radove Terpsihore, Držačice ugleda, žene plesačice, žene ptice, Žičane i živčane uz jednu sasvim posebnu – Čitačicu. “Rečeno je kao da su skulpture rađene za ovaj prostor, a jedna upravo i jest, nastala još u vrijeme kada je u sadašnjem prostoru nove knjižnice bila tek građevinska dizalica. I nije izlagana, kao i većina ovih skulptura, od kojih su većina su nova bronca nastala na tragu onog što radim već više godina, a tu su radovi od žice čije su linije tanke poput crteža tušem pa mi se čini kako je zrak koji prolazi kroz njih – skulptura, ono pravo oblikovanje prostora,” rekla je autorica, ostavljajući ipak svakom promatraču slobodu doživljaja i vlastitog tumačenja.

Jer, bez spomeničke težine, ova “sobna izdanja” vješto se poigravaju volumenom i prostorom, ritmom i karakterom pa djeluju koketno, zanosno i unikatno, otvarajući novu dimenziju razumijevanja oduhovljene materije, baš kako nam autorica i poručuje.

Kreativna Tatjanina priča o ženi jakoj i krhkoj u isti mah, samosvjesnoj i samoironičnoj, upečatljivoj i sveprisutnoj čeka vas do 15. svibnja 2021. godine u Gradskoj knjižnici Požega – mjestu gdje snovi o boljima nama i boljem svijetu svaki put iznova postaju stvarnost.