Arhiva

Svjetski dan kretanja: Na Tekiji otvoreno novo dječje igralište na radost najmlađih

10-05-2021 • 00:00
Rva

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije posljednjih nekoliko godina provodi Nacionalni program Živjeti zdravo, uz aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije posljednjih nekoliko godina provodi Nacionalni program Živjeti zdravo, uz aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku

Svjetski dan kretanja 10. svibnja obilježen je danas u novouređenom parku na požeškoj Tekiji. Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije posljednjih nekoliko godina provodi Nacionalni program Živjeti zdravo, uz aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku, a koordinatorica programa za Požeško-slavonsku županiju dr. Jasmina Kovačević je istaknula da smo među rijetkim županijama koje su uspjele postići kontinuitet aktivnosti. U njima je do sada sudjelovalo više stotina djece i odraslih, a aktivnosti su uz voditelje podržali i brojni klubovi, udruge i pojedinci te gradovi Požega i Pakrac. Aktivnosti se održavaju isključivo na otvorenom, radi poštivanja epidemioloških mjera, što će se nastaviti i dalje.

Na otvaranju novouređenog parka i dječjeg igrališta na Tekiji nazočan je bio i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Uređenje parka na Tekije vrijedno je 50 tisuća kuna, dok je u posljednje uređenje šetnice i nove sprave uloženo 80 tisuća kuna, a dio su financirale i Hrvatske vode.

Voditeljica aktivnosti Volonteri u parku od samog početka je Ines Čereg, predsjednica Naša djeca Požega, koja je podsjetila da svake druge subote organiziraju okupljanje na Sportsko-rekreacijskom centru, dok se Dražen Pešut, novi voditelj projekta Hodanjem do zdravlja, koji je na tom mjestu naslijedio Jelenu Fuček, nada da će nastaviti i dalje s istim uspjehom te pozvao sugrađane da im pridruže. Novo igralište isprobala su vrtićka djeca, a prema njihovim reakcijama, igralište je bilo pun pogodak. S jednom grupom edukativno razgibavanje odradila je plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Kroz projekt „Živjeti zdravo“ financiran iz Europskog socijalnog fonda sufinancirano je uređenje nasipa uz rijeku Orljavu i Veličanku te se pristupilo postavljanju seta opreme za uređenje hodačke staze i seta opreme za uređenje parka na Tekiji. U sklopu komponente projekta Živjeti zdravo, Zdravlje i tjelesna aktivnost, cilj je motivirati građane svih dobnih skupina na redovito hodanje i aktivno provođenje slobodnog vremena na otvorenom. Uređenjem okoliša stvara se poticajno okruženje za povećanje tjelesne aktivnosti putem hodanja te su zdravi stilovi života dostupniji svim građanima. Isto tako, u sklopu komponente Zdravlje i okoliš, uređuje se i označava park za provedbu aktivnosti Volonteri u parku s ciljem aktivnog provođenja slobodnog vremena djece i obitelji, poticanja socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju, osnaživanja međugeneracijske solidarnosti i očuvanja okoliša.