Arhiva

[PROMO] Josip Budimir: Nastavimo i dalje zajedno za naše Kutjevo

14-05-2021 • 00:00
Rva

U završnici predizborne kampanje, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Grada Kutjeva uputio je poruku svojim Kutjevčankama i Kutjevčanima

 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U završnici predizborne kampanje, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Grada Kutjeva uputio je poruku svojim Kutjevčankama i Kutjevčanima

U završnici predizborne kampanje, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Grada Kutjeva Josip Budimir uputio je poruku svojim Kutjevčankama i Kutjevčanima:

Poštovane Kutjevčanke i Kutjevčani,

ovih dana smo, u skladu s epidemiološkim mjerama, posjetili većinu naših naselja i razgovarali s našim sugrađanima. Predstavili smo svoj rad i planove za novi mandat. Također, na društvenim mrežama predstavio sam svoj četverogodišnji plan, dosadašnja ulaganja i nove projekte, a danas ću predstavit svoj program i putem medija.

Moj program za novi mandat je moj rad u protekle četiri godine i tim putem želim nastaviti i dalje. Naše odrednice u četverogodišnjem mandatu bile su gospodarstvo, socijalne mjere, udruge, ulaganje u naselja i projekti. Ukupni proračun u četiri godine iznosi 90 milijuna kuna, od čega je nešto više od polovice naš izvorni proračun, a ostatak sve ono što smo svojim radom i zalaganjem uspjeli ostvariti iz nacionalnih i europskih natječaja.

Svjesni činjenice da grad ne može graditi tvornice i zapošljavati ljude, osmislili smo Program poticanja razvoja gospodarstva koji se sastojao od 7 mjera i putem kojeg smo pomogli našim sugrađanima koji se bave poljoprivredom, obrtništvom i poduzetništvom. Podijelili smo 2,8 milijuna kuna financijskih potpora – za otvaranje novih obrta, opg-ova i poduzeća, za zapošljavanje novih djelatnika, za osiguranje usjeva i nasada, sufinancirali smo kamate na kratkoročne poljoprivredne kredite, isplatili smo potpore za otvaranje novih smještajnih kapaciteta i pomogli našim poduzetnicima koji posluju na gospodarskoj zoni Kamenjača. U samo dvije godine otvoreno je 37 novih poslovnih subjekata na području Grada te smo svakome od njih dodijelili potporu od 30 tisuća kuna što je ukupno 1.110.000 kuna. Zaposlena su i 43 nova djelatnika na području Grada kojima smo sufinancirali doprinose, a to znači ukupno 80 novozaposlenih u dvije godine. Prema Državnom uredu za statistiku, prvi smo od malih i srednjih gradova po povećanju broja zaposlenih u 2019. godini. Na našem području 70 je novih ležajeva u turističkim objektima i za tu namjenu izdvojili smo 245 tisuća kuna. Ove godine pomažemo ugostiteljima s potporama u iznosu 5.000 kuna po djelatniku kako bi ugostiteljskom sektoru pomogli da prevladaju poteškoće izazvane pandemijom COVID 19.

Plan za gospodarstvo 2021. – 2025.

 • ulaganje 1,5 milijun kuna godišnje u gospodarstvo kroz postojeće i nove mjere
 • privlačenje ulagača na gospodarsku zonu Kamenjača
 • razvoj usluga Europske razvojne agencije za pomoć i podršku gospodarstvenicima – trenutno provode projekte vrijedne 8,6 milijuna kuna
 • izgradnja poduzetničkog inkubatora – izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola (vrijednost izgradnje i opremanja: 10 milijuna kuna)

U ove četiri godine, posebnu smo pažnju obratili na socijalni program i u njega smo uložili 4,8 milijuna kuna. Brinemo za sve skupine našega društva kroz različite mjere. Naknade za novorođenčad iznose od 2 do 6 tisuća kuna što je najviši iznos u našoj županiji. Sufinanciramo polaznike dječjeg vrtića sa 1500 kuna mjesečno po djetetu – ekonomska cijena vrtića iznosi 2100 kn, roditelji plaćaju 600 kuna, a ostatak sufinancira Grad. Financiramo i poklanjamo radne bilježnice i radne udžbenike svim polaznicima Osnovne škole Zdenka Turkovića te pomažemo pri financiranju prehrane učenika slabijeg imovinskog statusa i financiranju radova po područnim školama. Također, stipendiramo naše učenike Glazbene škole Požega, Područni odjel Kutjevo. Sufinanciramo autobusne karte srednjoškolcima i stoga naši srednjoškolci plaćaju samo 25% iznosa mjesečne karte. Uveli smo studentske stipendije, ove godine stipendiramo 40 studenata s iznosom 700 kuna mjesečno što je ukupno 280 tisuća kuna godišnje. Ove godine započeli smo s Programom potpora mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja – osigurano je 800 tisuća kuna, natječaj je raspisan i zaprimili smo već velik broj prijava. Za naše umirovljenike osiguravamo besplatan prijevoz u Požegu jednom tjedno te financiramo aktivnosti udruga umirovljenika s područja Grada.

Plan za socijalni program 2021. – 2025.

 • nastavak svih socijalnih mjera i povećanje potpora (naknade, stipendije, sufinanciranja vrtića, karata…)
 • uvođenje srednjoškolskih stipendija za učenike koji stanuju u drugim gradovima radi pohađanja škole
 • uvođenje Premium stipendija za učenike i studente u suradnji s obrtnicima i poduzećima koji će im osigurati radno mjesto nakon završetka obrazovanja
 • potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja – 50.000 kn po korisniku
 • osiguravanje 500 tisuća kuna za božićnice i uskrsnice za umirovljenike
 • dogradnja školske dvorane sportskom dvoranom vrijednosti 35 milijuna kuna za što je izrađena projektna dokumentacija

Udruge su pokretač našeg društva, sve njihove manifestacije, nastupi i aktivnosti čine našu sredinu i naš grad živim i stoga znatna sredstva ulažemo u rad i razvoj udruge. U proteklom mandatu za programe i projekte udruga izdvojili smo više od 4 milijun kuna. Udruge su ulagale u svoje infrastrukturne objekte, organizirale manifestacije, ulagale u opremu i sredstava za rad i jačale svoje kapacitete. Moram napomenuti i da je Grad bio inicijator i administrativna pomoć za osnivanje Kutjevačke udruge mladih, Rukometnog kluba Kutjevo, a trenutno radimo na osnivanju udruge Društvo naša djeca.

Plan za udruge 2021. – 2025.

 • ulaganje najmanje 1,2 milijuna kuna godišnje u programe i projekte udruga iz kulture, civilnog društva i sporta
 • ulaganje u infrastrukturne objekte udruga
 • uređenje CENTRA ZA UDRUGE – prostor s uredima i multifunkcionalnom dvoranom za sastanke

Mnogi nam spočitavaju da ne ulažemo u naselja, moj osnovni plan otkad sam postao gradonačelnik je ravnomjeran razvoj naselja, ali to nekad zaista nije bilo moguće ostvariti. Mnoga naša naselja nemaju osnovnu komunalnu infrastrukturu poput vodovoda i sustava odvodnje i mi godinama radimo na izradi dokumentacija u suradnji s Tekijom. Naša naselja su godinama zapuštena i zadnjih 7 godina pokušavamo to ispraviti i ulagati u domove, groblja, kapelice, nerazvrstane ceste, prometnice, pješačke staze, javnu rasvjetu. Ponekad moramo preuzeti odgovornost i odlučiti u koje naselje će se ulagati sredstva i koju investiciju ćemo prijaviti na natječaj pa tu uvijek netko ostane zakinut. Mislim da se razlika u odnosu na 2014. vidi, svi objekti su sada legalizirani, komunikacija s mjesnim odborima je odlična, nastojimo ispuniti njihove želje i napraviti ono što im je prioritet, a tako ćemo nastaviti i dalje. U protekle četiri godine uloženo je 17 milijuna kuna u sva naselja izuzev Kutjeva, izdvojit ću prometnice u Vetovu, Mitrovcu, Hrnjevcu, Gradištu, pješačke staze Vetovo – Ovčare, uređenje domova u Kuli, Vetovu, Lukaču, Hrnjevcu, Mitrovcu, uređenje groblja i parkirališta, postavljanje javne rasvjete, izgradnja priključaka na vodovod, izgradnja sjenica…

Plan za naselja 2021. – 2025.

 • nastavak ravnomjernog razvoja
 • postavljanje led rasvjete
 • izrada projektnih dokumentacija za energetsku obnovu društvenih domova
 • uređenje groblja
 • komunalna infrastruktura (vodovod i odvodnja)
 • uređenje dječjih igrališta
 • nastavak izgradnje prometnica i pješačkih staza

Sredstvima javnih poduzeća izgrađena su dva kružna toka u Kutjevu vrijednosti više od 4 milijuna kuna (Županijska uprava za ceste) i trenutno se završava Vodovod Tominovac čija je vrijednost 1,7 milijun kuna (Tekija d.o.o.). Takve investicije prihvaćat ćemo i dalje, a za ovu godinu osigurana su sredstva i započeli su radovi na izgradnji semafora u Vetovu, dvije pješačke staze u Vetovu – Zagrebačka i Kutjevačka ulica, pješačka staza Mirka Messnera u Kutjevu, prometnica Mitrovac i crpne stanice za vodovodnu mrežu Venje.

U Kutjevu smo vlastitim sredstvima u proteklom mandatu asfaltirali 15 ulica, od kojih moram istaći novu Vrtićku ulicu čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna, izgradili dvije pješačke staze, postavili smo led rasvjetu u ulice Vinkomir, Republike Hrvatske, na kružne tokove i ukrasnu rasvjetu uz pješačku stazu u dijelu ulice Republike Hrvatske. Vrijednost infrastrukturnih radova u Kutjevu u protekom mandatu koje smo financirali vlastitim sredstvima je oko 9,5 milijuna kuna.

Sredstvima naših ministarstva proveli smo projekte: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU – Adaptacija doma u Kuli, Adaptacija SRC-teretana, Dogradnja zgrade SRC, Adaptacija knjižnice i čitaonice; Ministarstvo unutarnjih poslova – Pješačka staza oko groblja u Kutjevu; Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja – Adaptacija doma u Cigleniku; Ministarstvo branitelja: Adaptacija gradske kuće; Središnji državni ured za šport: Sportski tereni – košarka, odbojka i vanjski fitness. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 6,2 milijuna kuna i nastavit ćemo i dalje prijavljivati projekte na nacionalne natječaje.

U ovom mandatu proveli smo i trenutno provodimo projekte sufinancirane europskim sredstvima u iznosu 23,5 milijuna kuna, a na ocjenjivanju su nam tri projektne prijave vrijednosti 3,3 milijuna kuna. 2019. godine završili smo projekt Uređenje groblja u Kutjevu (3.402.066,28 kuna), 2020. godine završili smo projekt Dječji vrtić Kutjevo (11.437.286,54 kn), a trenutno provodimo projekte Zaželi – za bolje sutra (1.845.600,00 kuna), Reciklažno dvorište Kutjevo – 4.054.831,33 kune) i Kuća graševine – projektna dokumentacija (2.913.500,00 kuna).

Ono što me najviše raduje su pripremljeni projekti, odnosno izrađene projektne dokumentacije koje ćemo prijaviti na natječaje Europske unije. Aglomeracija Kutjevo projekt je vrijedan 30 milijuna kuna i čekamo potpis ugovora s Vladom RH i napokon ćemo krenuti u realizaciju ovog dugo očekivanog projekta. Ishodili smo građevinske dozvole za Poduzetnički inkubator (10 milijuna kuna), Šetnicu uz Kutjevačku riku (7 milijuna kuna), Prometnica i pješačka staza u ulicama Z. Turkovića i M. Gupca (7 milijuna kuna), Sportska dvorana (35 milijuna kuna), Energetska obnova sustava javne rasvjete – led rasvjeta (3,7 milijuna kuna, Prometnica Bektež (6 milijuna kuna)… Građevinske dozvole ishođene su i za komunalnu infrastrukturu – vodovodi Šumanovci, Bjeliševac, Mitrovac i Venje. Trenutno izrađujemo projektnu dokumentaciju za izgradnju gradske tržnice, vatrogasnog doma DVD  Kutjevo, gradskog trga i uređenje kružnih tokova. Također, izrađuje se dokumentacija za sustave odvodnje Vetovo, Grabarje i Vodovod Gradište.

Spremni smo za natječaje europske unije, naša Razvojna agencija prati i priprema projekte kako za Grad i proračunske korisnike, tako i za sve udruge i poduzetnike. Razvojna agencija trenutno provodi projekte vrijedne 7,8 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi  6,5 milijuna.

Planiramo i dalje nastaviti provoditi naš program i znam da ćemo uz mlade, kvalitetne ljude koji su kandidati na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Kutjeva to i uspjeti.  

Na kraju ne mogu da se ne osvrnem na program mog protukandidata iz Domovinskog pokreta. Prvo moram istaknuti da mi je žao što svoj program nije predstavio na sučeljavanju kandidata. A drugo, moram naglasiti da je program Domovinskog pokreta sve ono što ja kao gradonačelnik i Gradska uprava Grada Kutjeva već provodimo četiri godine, od naknada za novorođenčad, stipendija, potpora mladim obiteljima do brige o starijima i socijalno ugroženim stanovnicima naše zajednice.

Pozivam vas da izađete u nedjelju na izbore i da nastavimo i dalje zajedno!