Arhiva

Predstavljen projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica

26-03-2021 • 00:00
Rva

Na području grada Pleternice održano je Javno predstavljanje EU Projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica”

 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Na području grada Pleternice održano je Javno predstavljanje EU Projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica”

Na području grada Pleternice dana 24. ožujka 2021. godine održano je Javno predstavljanje EU Projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica”.

U sklopu Javnog predstavljanja u centru Pleternice postavljeni su informativni štandovi na kojima se promovirao projekt dijeljenjem promotivnih materijala i odgovaranjem na pitanja građana, a sve sa ciljem informiranja i educiranja o važnosti vodnokomunalne infrastrukture te doprinosu ostvarenja ciljeva projekta.

Projektu su prisustvovali predstavnici Naručitelja Tekije d.o.o. gosp. Stjepan Vukušić, gosp. Emilija Gašpar i gosp. Robert Keler, a sva 3 štanda obišli su zamjenik gradonačelnice gosp. Domagoj Katić i direktorica PC Pleternice gđa. Marija Šarić.

Glavni cilj projekta je zaštitita vodozaštitih područja aglomeracije od utjecaja otpadnih voda, dok se od ostalih ciljeva izdvajaju izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na područjima s razvijenim vodoopskrbnim sustavima, sanacija postojećih sustava odvodnje znatne vodopropusnosti što pogađa izvore vode za piće te povećavanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s uvođenjem ekonomske cijene vode (načelo onečišćivač plaća).

Podsjetimo, projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” spada u velike i značajne infrastrukturne projekte, a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama te jedinicama lokalne samouprave.

Investicija se financira iz sredstava kohezijskog fonda u iznosu od 70,00 %, nacionalnih izvora financiranja u iznosu od 26 %, te lokalne komponente u iznosu 4 %. Projekt je vrijedan 176.783.490,13 kn, a EU sufinancira 99.099.103,00 kn. Korisnik projekta je Tekija d.o.o., dok su projektni partneri Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić.