Arhiva

Posjet gradilištu projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica

08-04-2021 • 00:00
Rva

Na području grada Pleternice provodi se projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Na području grada Pleternice provodi se projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica

Na području grada Pleternice provodi se projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica. Radove su na lokaciji izgradnje crpne stanice Frkljevci 2 u četvrtak 8. travnja 2021. godine obišli Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice, Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić, Anto Bekić, direktor Tekije d.o.o. Požega sa suradnicima te predstavnici izvođača radova, projektanta i nadzora. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. Požega i Riko d.o.o. Ljubljana.

Naručitelj radova je Tekija d.o.o., čiji direktor Anto Bekić pojašnjava da su radovi u punom jeku i trenutno se provode na šest lokacija.

– Aglomeracija Pleternica sastoji se od dvije glavne komponente. Jedna od njih je izgradnja kolektorskog sustava odvodnje vrijedna oko 134 milijuna kuna. Nakon dovršetka, bit će obuhvaćen niz naselja grada Pleternice te dio naselja općine Jakšić i grada Požege, čime će se omogućiti priključci za preko 1.500 korisnika kanalizacije. Druga komponenta je izgradnja uređaja za pročišćavanje  otpadnih voda, koja je u postupku javne nabave, a očekuje se vrijednost od preko 40 milijuna kuna. – izjavio je Bekić.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić napominje da danas sustav odvodnje na području grada imaju samo naselja Pleternica, Resnik, Svilna i Buk, pa je jasno što ovaj projekt znači za grad Pleternicu i njezin ravnomjeran razvoj.

– Ovo je vrijednosno najveći projekt na području Požeško-slavonske županije, koji ne bi nikada mogli financirati iz vlastitih sredstava. Mi iz gradskog proračuna trebamo osigurati nešto više od 4 milijuna kuna na projektu vrijednom preko 200 milijuna kuna, što je uistinu mali postotak. Stoga zahvala Vladi RH, Hrvatskim vodama i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. – izjavila je Jozić, ističući da se trenutno na području županije provode tri projekta izgradnje aglomeracija ukupne vrijednosti preko 600 milijuna kuna, a nadaju se skorom početku i za aglomeraciju Kutjevo-Velika.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, podsjetio je da je ovaj projekt jedan u nizu kojim u Slavoniji želi osigurati bolje civilizacijske uvjete života i razvoj gospodarstva. Pohvalio je dobru lokalnu suradnju.

– Želim pohvaliti dobru suradnju na prostoru Požeško-slavonske županije na velikim projektima koje radimo s tvrtkom Tekija na aglomeracijama Pleternica i Požega, i nadamo se uskoro Kutjevo-Velika. Ovi projekti su izrasli iz dobre suradnje dolaskom direktora Ante Bekića na čelno mjesto Tekije. Sjećam se i kad smo u jednom vremenskom tjesnacu izuzetnim angažmanom gradonačelnice Jozić u kratkom roku realizirali ono oko čega se dugo tapkalo u mjestu.

Ovo je ogroman projekt, susretali smo se s nizom problema. Međutim, sve smo rješavali na razinama jedinica lokalne samouprave i svi su sve dali da ovaj projekt dođe do ove faze. Optimist sam da ćemo sve završiti u rokovima, kako se projekt ne bi doveo u pitanje, i gdje god možemo pomoći kao partner i kontrolno tijelo, jamčim da ćemo sve napraviti da taj projekt uspije. – zaključio je Vukmirić.

Projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” spada u velike i značajne infrastrukturne projekte, a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama te jedinicama lokalne samouprave.

Investicija se financira iz sredstava kohezijskog fonda u iznosu od 70%, nacionalnih izvora financiranja u iznosu od 26%, te lokalne komponente u iznosu 4%. Projekt je vrijedan 176.783.490,13 kn, a EU sufinancira 99.099.103,00 kn. Korisnik projekta je Tekija d.o.o., dok su projektni partneri Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić.