Arhiva

Odjelu za liječenje oboljelih od koronavirusa OŽB Požega kolektivna nagrada Grada Požege

05-02-2021 • 00:00
Rva

Dobitnik nagrade za životno djelo je novinar Jelenko Topić, povelje humanosti Udruga osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije, a kolektivne nagrade Odjel za liječenje oboljelih od koronavirusa OŽB Požega i Poljoprivredno-prehrambena škola

Dobitnik nagrade za životno djelo je novinar Jelenko Topić, povelje humanosti Udruga osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije, a kolektivne nagrade Odjel za liječenje oboljelih od koronavirusa OŽB Požega i Poljoprivredno-prehrambena škola

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege 12. veljače među točkama dnevnog reda naći će se i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2021. godini. Ako Gradsko vijeće potvrdi ovaj prijedlog, u povodu Dana Grada, 12. ožujka, dodjeljuju se javna priznanja Grada Požege, kako slijedi:

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se JELENKU TOPIĆU

koji je svojim dugogodišnjim predanim radom i iskustvom pridonio razvitku i promicanju društvenog i kulturnog života Grada Požege, novinaru Požeškog lista, dopisniku Večernjeg lista iz Požege, te suradniku tridesetak listova, agencija, radio i tv postaja, među kojima i Radija Vallis Aurea s emisijom Radio Superton.  Pokrenuo je održavanje manifestacije „Kulenijade“, bio je među obnoviteljima festivala „Zlatne žice Slavonije“, a zajedno s nekoliko novinara i strip crtača 1986. godine pokrenuo je kultni i priznati strip magazin „Patak“ kojemu je bio glavni urednik.  Od 1993. godine priprema, objavljuje i uređuje Požeški pučki kalendar…  Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, Hrvatski lovački savez dodijelio mu je zlatnu plaketu za doprinos razvoju lovstva, a Festival „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači dodijelio mu je posebno priznanje za medijsko praćenje.

POVELJA HUMANOSTI dodjeljuje se UDRUZI OSOBA S INVALIDITETOM GRADA POŽEGE  I ŽUPANIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE  za iznimnu upornost i dugogodišnji humanitarni rad, te nesebično zalaganje u pružanju pomoći osobama s invaliditetom kroz pisanje projekta i prikupljanju pomoći najugroženijim članovima. Udruga, kontinuirano i samostalno djeluje već tridesetak godina, prvotno u sastavu tadašnjeg Saveza organizacija invalida koji je djelovao na području bivše Općine Požega, a 1990. godine izdvojila se iz  Saveza. U razdoblju od 2002. do 2017. godine Udruga radi intenzivno na pružanju pomoći osobama s invaliditetom kroz pisanje projekta i prikupljanju pomoći najugroženijim članovima, te osniva Boćarski klub osoba s invaliditetom „Nada”. Rad Udruge postaje profesionalniji i stvaraju se uvjeti za zapošljavanje osoba s invaliditetom.  

KOLEKTIVNA NAGRADA dodjeljuje se ODJELU ZA LIJEČENJE BOLESNIKA OBOLJELIH OD KORONAVIRRUSA COVID-19 OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE U POŽEGI i njegovim djelatnicima koji su se izložili u borbi protiv bolesti COVID-19.

Opća županijska bolnica u Požegi osnovala je Odjel za liječenje bolesnika oboljelih od koronavirusa COVID-19 uzrokovanim virusom SARS-CoV-2 (Covid odjel), s djelatnicima koji su nesebično u teškim uvjetima liječili bolesnike oboljele od još nepoznate i dovoljno neistražene bolest.  Covid odjel otpočinje s radom 1. ožujka 2020. godine, pod vodstvom prim.mr.sc. Zdravka Andrića, dr.med. subspec. infektologije-intenzivne medicine. U tim teškim uvjetima u Covid odjelu radi i prim. Dobrinka Petković, dr.med. subspec. infektologije-intenzivne medicine, glavna sestra odjela Renata Đimoti, mag.med.techn. i sedam medicinskih sestara-medicinskih tehničara, ali kako se situacija s covid bolesti povećavala, tako je i broj medicinskog osoblja preorganiziran na rad u Covid odjel (do danas je 45 djelatnika osposobljeno za rad u takovim teškim i neprirodnim uvjetima).

U Covid odjelu ukupno je hospitalizirano 470 bolesnika, o kojima su se brinuli i brinu se liječnici i medicinsko osoblje 24 sata dnevno. Od navedenog broja bolesnika 320 je pobijedilo bitku nad opakom bolešću zajedno s osobljem COVID odjela, no 46 bolesnika od početka korona krize do danas nisu uspjeli pobijediti ovu bolest.

KOLEKTIVNA NAGRADA dodjeljuje se i POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOJ ŠKOLI koja je kroz 136 godina svoga postojanja promijenila više naziva, proživljavala različite društvene ustroje i reforme školstva i uživala veliki ugled u Požeštini i Hrvatskoj kao priznato učilište i uzorno gospodarstvo. Poslije Domovinskog rata Školi se postupno vraćaju njena dobra, na kojima se učenici i profesori trude dovesti ih u prijašnje stanje kako bi Škola ponovno zablistala starim sjajem i slavom.  Posebno se ističe aktivnost škole u školskoj godini 2019./2020. u realizaciji projekta Europskog socijalnog fonda potpisivanjem 3. srpnja 2020. godine ugovora u sklopu dodjele bespovratnih sredstava Poziva UP.03.3.1.04., Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo (vrijedan 49.345.376,16 kn).