Arhiva

Od jeseni na požeškom Veleučilištu stručni studij informatike

23-01-2021 • 00:00
Rva

Kada završe studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo, studenti će dobiti titulu stručnog prvostupnika informatike – bacc.inf.

 

Kada završe studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo, studenti će dobiti titulu stručnog prvostupnika informatike – bacc.inf.

Studenti Veleučilišta u Požegi u sklopu kolegija Primjena računala imali su prilike ovog tjedna poslušati predavanje dr.sc. Teodora Tomića, vezano uz primjenu novih informatičkih tehnologija u preciznoj poljoprivredi. Rodom iz Kaptola, doktor je inženjerskih znanosti, čiji je doktorat osvojio prvo mjesto u konkurenciji europskih doktorata iz robotike. Teodor živi i radi na relaciji Kalifornija-Njemačka, a jedno vrijeme je radio kao znanstvenik na Institutu za robotiku i mehatroniku pri Njemačkom centru za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju. 

Taj trend je prepoznalo i Veleučilište u Požegi koje u nastavu uvodi ovakve inovativne teme, te već nekoliko godina izrađuje novi studij – studij iz područja informatike. Novi studij pod nazivom Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo (EPPI) dobio je sve potrebne dopusnice za svoj rad tako da će Požega od sada imati i studij informatike – naglašavaju u najavi prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić i voditelji studija dr.sc. Robert Idlbek i dr.sc. Kristian Đokić.

Veleučilište u Požegi će svoje prve studente, njih 30, upisati ove 2021. godine. S obzirom na veliku količinu praktičnog rada, stručne prakse i rada u informatičkim kabinetima, upisivat će se samo redoviti studenti. Informatička tehnologija u proteklih tridesetak godina snažno napreduje i zahvaća sve aspekte ljudskog djelovanja. Danas svi poslodavci očekuju od djelatnika poznavanje osnovnih informatičkih znanja i vještina, a mnogi upravo primjenom informatike rade od svojih kuća – online. Poslodavcima su posebno zanimljivi djelatnici koji imaju napredna poslovna i informatička znanja. Ta znanja uključuju izradu digitalnih dokumenata, obradu slike, videa i multimedije, programiranje aplikacija i izradu web stranica, poznavanje baza podataka, online poslovanje, elektroničkih plaćanja i slično. Sve ukazuje na to da se takvi stručnjaci lako zaposle, a većina njih radi od svojih kuća jer im to tehnologija dopušta.

Novi studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo traje tri godine (6 semestara) u okviru koji studenti ostvaruju 180 ECTS bodova. Kada završe studij dobiti će titulu stručnog prvostupnika poslovne informatike – bacc.inf. Nastavni program je usklađen s trendovima i prioritetima ne samo Hrvatske, već i Europske unije koja želi imati pametno i održivo gospodarstvo, razvijeno pomoću novih tehnologija. Upravo to su znanja i vještine koje ovaj studij pruža u STEM području.

Uz moderni Studentski dom Dr. Franjo Tuđman sa 110 ležaja otvoren 2020. godine, novi studij svakako će biti zanimljiv ne samo brucošima iz područja Slavonije, već i iz cijele Hrvatske. Ako se tome doda izvrsna ocjena kvalitete rada Veleučilišta u Požegi, što je Agencija za znanost i obrazovanje potvrdila prošle godine u postupku reakreditacije (vrednovanja), sigurno je da interes za ovakav moderan i perspektivan studij iz područja informatike neće izostati. Na hrvatskom tržištu velika je potražnja za informatičarima tako da će novi stručnjaci iz tog područja svakako naći svoje radno mjesto.