Arhiva

Obilježena godišnjica rođenja Matka Peića

10-02-2021 • 00:00
Rva

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića - hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. 

Content photo Content photo

Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića – hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime.

Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

Predsjednica Udruge Rajka Radoš podsjetila je na doprinos koji njeni članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, sudjelovanje na likovnim kolonijama i dr, dok je u ime Grada Požege zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha izrazio potporu radu udruge i njegovanju djela i lika Matka Peića. Zatim je na bogato djelovanje Matka Peića podsjetila Mira Šulc, a o zanimljivostima iz njegova života govorio je Ivan Abibović, potpredsjednik Udruge.

Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom “portretirao” sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14.