Arhiva

Nakon prošloljetne poplave: U Vidovcima i Vranduku 21 novi most

25-02-2021 • 00:00
Rva

Odrađeno je i čišćenje korita vrandučkoga i vidovačkih potoka, ali i onoga u prigradskom naselju Drškovcima, gdje je poplava iz kolovoza također napravila određenu štetu

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Odrađeno je i čišćenje korita vrandučkoga i vidovačkih potoka, ali i onoga u prigradskom naselju Drškovcima, gdje je poplava iz kolovoza također napravila određenu štetu

Na potoku Komušancu u požeškoj ulici Vranduk pri kraju je izgradnja novih mostova, njih ukupno devet, dok je u požeškom prigradskom naselju Vidovcima već izgrađeno 12 novih mostova – šest preko potoka Pakao te isto toliko preko potoka Nakop l. Rezultat je to dobre suradnje Hrvatskih voda, koje su s oko 900.000 kuna financirale izgradnju mostova, te Grada Požege, koji je s oko 70.000 kuna financirao geodetsku podlogu te projektiranje.

– Kako sam i obećao našim sugrađanima iz Vranduka i Vidovaca, koje je u drugoj polovici kolovoza prošle godine pogodila jaka bujična poplava, prvenstveno uzrokovana zbog preko 100 litara kiše po četvornom metru, ali dobrim dijelom i zbog pojedinih lošijih i nižih mostova, u suradnji s Hrvatskim vodama uspjeli smo u najkraćem roku riješiti problem te izgraditi nove, šire i više mostove, čime bi se i protočnost tih potoka za većih kiša trebala pospješiti, kako nam se onakve scene više ne bi ponavljale. Hvala Hrvatskim vodama na suradnji – kazao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Grad Požega je, podsjeća gradonačelnik, za ublažavanje i uklanjanje posljedica poplave pomogao i izravno svoje sugrađane kojima je voda u tim dijelovima grada prodrla u dvorišta, kuće i gospodarske zgrade. Za tu je svrhu iz gradskoga proračuna još prošle godine izdvojeno 235.000 kuna.

Hrvatske su vode, pak, izgradile i tri bujične pregrade u Vidovcima, dvije u potoku Nakop l te jednu u potoku Pakao. Odrađeno je i čišćenje korita vrandučkoga i vidovačkih potoka, ali i onoga u prigradskom naselju Drškovcima, gdje je poplava iz kolovoza također napravila određenu štetu. Ukupno su Hrvatske vode, računajući i izgradnju mostova, u saniranje šteta prošloljetne poplave u Požegi uložile oko 2 milijuna kuna.