Arhiva

Najbolje veleučilište u Hrvatskoj od jeseni provodi moderni studij enogastronomije

19-05-2021 • 00:00
Rva

Od jeseni na Veleučilištu u Požegi provodit će se stručni studij Enogastronomija

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Od jeseni na Veleučilištu u Požegi provodit će se stručni studij Enogastronomija

Od jeseni na Veleučilištu u Požegi provodit će se stručni studij Enogastronomija. U Studenskom domu u Požegi danas je u povodu obilježavanja 23. obljetnice osnutka požeškog Veleučilišta predstavljen novi studijski smjer, uz cooking show osječkog chefa Tomice Đukića.

Prema riječima prodekana za razvoj doc.dr.sc. Berislava Andrlića, ovo je jedinstveni takav studij u Republici Hrvatskoj, jer je usmjeren na STEM sektor, potreban pri zapošljavanju u turizmu i ugostiteljstvu.

„Od jeseni će putem državne mature biti upisi za 30 redovnih studenata. Oko 70% kolegija bit će vezano uz prehrambenu tehnologiju, dok je ostatak usmjeren na ekonomiju i razvoj komunikacijskih vještina. Ideja studija je da po završetku student zna proizvesti hranu te kreirati jelovnike i organizirati upravljanje restoranom, kao i prodati proizvode i uslugu.“, izjavio je Andrlić.

Od sljedeće godine kreće i studij informatike, čime se Veleučilište u Požegi povezuje sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, što je pravac Veleučilišta u Požegi u narednim godinama. Požeško Veleučilište danas polazi oko osam stotina studenata, od čega je 60% izvan Požeško-slavonske županije, a dio njih popunjava novi Studentski dom u kojemu je održana današnja prezentacija.

Veleučilište u Požegi prošle je godine proglašeno najboljim u Hrvatskoj, podsjetio je predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi prof.dr.sc. Drago Šubarić, prorektor osječkog Sveučilišta. Ipak, s obzirom na to da zbog demografske slike i gospodarske situacije opada broj studenata u Hrvatskoj, što predstavlja prijetnju veleučilištima, krenulo se u istraživanje mogućnosti i rješenje se pronašlo u turizmu i novom stručnom studiju, jedinstvenom u području biotehničkih znanosti.

Rektor Sveučilišta u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac, dugi niz godina također uključen u rad Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi, dodao je da je suradnja požeškog veleučilišta i osječkog sveučilišta rezultirala time da je požeško veleučilište proglašeno najboljim u državi.

Na današnjem predstavljanju stručnog studija enogastronomije uz kreativna jela kušala su se i izvrsna vina, a prema riječima pročelnika Poljoprivrednog odjela mr.sc. Josipa Mesića, ponuđena su vrhunska i nešto manje zastupljena vina u Slavoniji – sauvignon 2020. godine, chardonnay sur lie 2019. godine, zweigelt iz 2018. godine te pinot crni iz 2018. godine.

Uz spomenute, današnjoj prezentaciji bili su nazočni i dekan prof.dr.sc. Borislav Miličević, dugogodišnja predsjednica Upravnog vijeća VUP-a i jedna od najzaslužnijih za osnivanje Veleučilišta u Požegi Marija Bajt, dekani i prodekani osječkih fakulteta, djelatnici Veleučilišta i drugi gosti.