Arhiva

Hrvatska obilježava 26. obljetnicu VRO Bljesak

01-05-2021 • 00:00
Rva

"Bljeskom" su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran

“Bljeskom” su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran

OKUČANI – Hrvatska danas obilježava 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak” kojom je od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

“Bljeskom” su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena. U 8.55 sati kod spomen-obilježja “Kocka vedrine“ bit će pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja u toj akciji, a kadeti MORH-a i MUP-a položit će ruže na kocke spomen-obilježja.

Počast poginulima odat će najviši državni dužnosnici, predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade. Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.