Arhiva

HPD Gojzerica: Obilježavanje Požeške planinarske obilaznice

30-03-2021 • 00:00
Rva

Požega je jedan od rijetkih gradova koji nemaju svoju planinarsku obilaznicu, a naslonjeni su na planinu za leđima

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Požega je jedan od rijetkih gradova koji nemaju svoju planinarsku obilaznicu, a naslonjeni su na planinu za leđima

Grad Požega smjestio se u podnožju Požeške gore, te se dobar dio grada izgradio na njenim obroncima. Unatoč tome, Požega je jedan od rijetkih gradova koji nemaju svoju planinarsku obilaznicu, a naslonjeni su na planinu za leđima. Planinari iz HPD Gojzerica Požega odlučili su stati tomu na kraj, pa su još prije 3 godine pokrenuli dugotrajan i zahtjevan proces legalizacije Požeške planinarske obilaznice. Cijeli ovaj proces vodi se u Hrvatskom planinarskom savezu, u Komisiji za planinarske putove koja je nadležna za to. 

Nada Banović, planinarska veteranka iz HPD Gojzerica Požega, dugogodišnja suradnica HPS-a za planinarske putove, najzaslužnija je za trasiranje, određivanje obilaznih točaka i dužine staze. Cijeli proces oko prijavljivanja ove obilaznice je mukotrpan i dug, te je do sada napravljen veliki posao. U prethodnim godinama odrađene su sve administrativne predradnje i pripreme, a zatim su određene obilazne točke i trasa obilaznice.

Obilaznica obuhvaća već postojeće planinarske staze, te neke nove koje treba markirati kako bi se povezale u jedinstvenu obilaznicu. Planinari i markacisti HPD Gojzerica Požega su prošlog vikenda pregazili obilaznicu u njenoj punoj dužini od 34 km i snimili GPS trag, koji je jedan od preduvjeta za prijavljivanje obilaznice. Osim toga snimili su svih 6 obilazni točaka, koje se trebaju naći u tiskanom dnevniku Požeške planinarske obilaznice. Tiskano izdanje planinarskog dnevnika služiti će planinarima, kao dokaz o obilasku ovu prelijepe i ne baš lagane obilaznice.

Planinarska obilaznica uglavnom će se obilaziti etapno, dokazujući fotografijom svaku prijeđenu točku ili u komadu kako su oni to danas napravili. Svi koji prehodaju ovu obilaznicu biti će obogaćeni priznanjem, vlastitim zadovoljstvom i prekrasnim sjećanjima na naš prelijepi barokni grad. Ovaj vid prelaženja raznih planinarskih obilaznica, danas je jako raširen među planinarima. Otvaranje ove obilaznice, ne samo da će poboljšati turističku ponudu našeg grada, već će u grad dovesti neke nove putnike.

Višeslav Turković – Predsjednik HPD Gojzerica Požega