Arhiva

Ako se porast broja zaraženih nastavi, dolaze rigoroznije mjere

23-04-2021 • 00:00
Rva

Postotak cijepljenih zdravstvenih djelatnika premali, događa se da zdravstveni djelatnik zarazi pacijenta

Content photo
00:00
00:00
00:00

Postotak cijepljenih zdravstvenih djelatnika premali, događa se da zdravstveni djelatnik zarazi pacijenta

Stožer Civilne zaštite Požeško-slavonske županije je na današnjoj konferenciji za medije upozorio na velik porast broja novozaraženih tijekom ovog tjedna, a predviđanja su da bi se ta tendencija mogla zadržati i u narednim danima. Načelnik Stožera župan Alojz Tomašević ističe da se i ovog vikenda u župama nastavlja podjela svetih sakramenata, pa je apelirao na sve koji imaju slavljenike, da proslave organiziraju u najužem krugu obitelji.

Ako se eskalacija nastavi, idućeg tjedna doći će do rigoroznijih mjera na području Požeško-slavonske županije, najavio je župan Tomašević. Pozvao je inspektorat da provodi svoj dio posla, jer prolazeći gradom, može se vidjeti da terase ugostiteljskih objekata nisu u skladu s mjerama i ne drži se propisani razmak.

Jučer je u Pakracu provedeno prvo cijepljenje na punktu u sportskoj dvorani Pakrac, a očekuje se da će idućeg tjedna biti organizirani punktovi u Lipiku i Požegi, nakon čega slijede i ostali gradovi i općine na području županije. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević rekao je da su do danas u našu županiju pristigle 14.072 doze cjepiva. Prvom dozom cijepljeno je 9.500 osoba, a drugom dozom procijepljene su 4.572 osobe. Gotovo 2.000 doza cjepiva trebalo bi doći idući tjedan, među kojima će po prvi puta biti i stotinu doza cjepiva Johnson & Johnson, koje se daje jednokratno. Matijević je pozvao sve koji se žele cijepiti da se jave obiteljskom liječniku.

Voditelj službe epidemiologije županijskog Zavoda dr. Ante Vitalia naglasio je da smo jučer dosegli brojke novozareženih koje smo imali na drugog vala, a razlog je apsolutno nepridržavanje mjera. Jedina mjera koja se uglavnom poštuje je nošenje maski u zatvorenom prostoru, dok se distanca ne drži i najveći broj ljudi na okupljanjima ne poštuje. Ljuti ga veliki broj necijepljenih zdravstvenih djelatnika i osoba iz sustava socijalne skrbi u domovima, preko kojih je virus ponovno ušao u ustanove. Podsjeća da na više od 14 tisuća cijepljenih osoba na području naše županije nije bilo niti jedne ozbiljnije nuspojave, osim blažih poput temperature ili bolnosti u ramenu. Nije štedio zdravstvene djelatnike koji se odbijaju cijepiti.

Sve je veći broj mlađih hospitaliziranih osoba, a dvije osobe s područja Požeško-slavonske županije, mlađe od 50 godina, koje prije toga nisu imali ozbiljnijih zdravstvenih problema, su na respiratoru. Vitalia je podsjetio da poznati zaraze poznate i apelirao još jednom na sve da se pridržavaju mjera, jer zbog jednog pojedinca, cijela skupina u obrazovnom sustavu ili poslovnim subjektima mora u samoizolaciju, zbog čega se onda ne prijavljuju svi kontakti, a što opet dovodi do novog širenja bolesti.