Arhiva

Završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić

26-11-2020 • 00:00
Rva

U četvrtak, 26. studenoga 2020. godine je u prostorima Osnovne škole „Mladost“ Jakšić održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo

U četvrtak, 26. studenoga 2020. godine je u prostorima Osnovne škole „Mladost“ Jakšić održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić

U četvrtak, 26. studenoga 2020. godine je u prostorima Osnovne škole „Mladost“ Jakšić održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić na adresi Kolodvorska 2, Jakšić, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić“ prijavljenog na Poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake  4c.1.4. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. studenoga 2018. godine.

Ravnatelj škole Boško Obradović ističe da je jakšićka škola prva krenula u projekt energetske obnove škola.

Podršku Školi u pripremi i provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije- Panora, čija je Jelena Ferdebar Hak čestitala svima uključenima u provedbu projekta, koji su u protekle dvije godine kroz aktivnosti utkali svoj rad i oživjeli ovaj projekt, dok je projekt predstavio Slaven Zrnc.

Općinski načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević podsjetio je na proteklih pet godina u kojem roku su sve škole dovedene u stanje za 21. stoljeće te zahvalio svima koji su doprinijeli u provedbi projekta i doveli do boljih uvjeta za sve učenika s područja općine Jakšić.

Zamjenik župana požeškog-slavonskog Vedran Neferović dodaje da škole u manjim sredinama nisu samo obrazovne ustanove nego i središta društvenog života.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška čestitao je ravnatelju i suradnicima koji su uspjeli sve škole na području općine Jakšić energetski obnoviti i dovesti u visok europski standard. Osim obnove jakšićke škole, obnovljene su i brojne druge na području Požeško-slavonske županije, za što se izdvajaju znatna sredstva, istaknuo je Huška.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, promidžba i vidljivost te aktivnost upravljanja projektom.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšale su se sljedeće mjere: toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, zamijenila se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, ugradio se novi sustav grijanja i hlađenja te ventilacije.

Energetska obnova je rezultirala uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 63,85% u odnosu na stanje prije energetske obnove dok je zgrada ostala u energetskom razredu C uz značajno bolje parametre.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 5.024.325,11 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 2.913.643,63 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 1.327.381,29 kuna čime je udio vlastitog sufinanciranja značajno umanjen.

Završetak cijelog projekta očekuje se do kraja veljače 2021. godine.