Arhiva

Započele prve pripremne aktivnosti projekta obnove Trenkovog dvorca

25-05-2020 • 00:00
Rva

Prošle jeseni Požeško-slavonska županija kupila je dvorac u Trenkovu te time pokazala spremnost za obnovu i očuvanje vlastite kulturno-prirodne baštine.

Content photo Content photo

Prošle jeseni Požeško-slavonska županija kupila je dvorac u Trenkovu te time pokazala spremnost za obnovu i očuvanje vlastite kulturno-prirodne baštine.

Požeško-slavonska županija je u suradnji s Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije pokrenula projekt za obnovu Trenkovog dvorca  i perivoja u Trenkovu. Prošle jeseni Požeško-slavonska županija kupila je dvorac u Trenkovu te time pokazala spremnost za obnovu i očuvanje vlastite kulturno-prirodne baštine.

Regionalni koordinator Požeško-slavonske županije započeo je s aktivnostima izrade projektno – tehničke i muzejske  dokumentacije koja je preduvjet obnove Dvorca i pripadajućeg perivoja koji ga okružuje.

Trenutno je u tijeku izrada Interpretacijskog plana za kompleks Trenkova dvorca, koja između ostaloga, podrazumijeva i održavanje radionica s ključnim dionicima. 

 

 

Tako je u srijedu 21. svibnja 2020. u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održana prva radionica za izradu Interpretacijskog plana na kojoj je sudjelovalo više od 20 motiviranih i entuzijastičnih sudionika projekta. Sudionici su bili predstavnici najvažnijih kulturnih ustanova Županije, članovi udruga te osobe iz raznih područja humanističkih znanosti.

 

 

Cilj radionice bila je izrada SWOT analize te funkcionalno mapiranje Trenkovog dvorca što su ujedno prvi koraci u procesu izrade Interpretacijskog plana. Važno je istaknuti kako je interpretacijsko planiranje ključno za interpretaciju i prezentaciju kulturne i prirodne baštine kao i za razumijevanje identiteta: lokalnog, nacionalnog i europskog. Rezultati uspješnog interpretacijskog planiranja mogu snažno doprinijeti gospodarskom razvoju i podizanju kvalitete života građana.