Arhiva

Vinarija Kutjevo d.d. zahvaljuje kooperantima na dugogodišnjoj suradnji i povjerenju

01-10-2020 • 00:00
Rva

Vinarija Kutjevo svake godine dokazuje vrhunsku kvalitetu svojih vina osvojenim medaljama na najpoznatijim svjetskim vinskim ocjenjivanjima proizvodnja vina

Content photo Content photo Content photo

Vinarija Kutjevo svake godine dokazuje vrhunsku kvalitetu svojih vina osvojenim medaljama na najpoznatijim svjetskim vinskim ocjenjivanjima proizvodnja vina

Vinarija Kutjevo svake godine dokazuje vrhunsku kvalitetu svojih vina osvojenim medaljama na najpoznatijim svjetskim vinskim ocjenjivanjima proizvodnja vina. Obrađuju 420 ha vlastitih vinograda, a s 370 ha dodatne potrebe za proizvodnju osigurava otkupom grožđa s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstava. Međutim, nakon suočavanja s brojnim otkazivanjima otkupa grožđa većina manjih obiteljskih gospodarstva čija je djelatnost usmjerena na vinogradarstvo našla se u ozbiljnim problemima.

Iz vinarije Kutjevo poručuju javnosti kako su jedina vinarija kutjevačkog vinogorja koja otkupljuje grožđe svih dosadašnjih kooperanata, bez otkazivanja sklopljenih ugovora, a otkupni cjenik grožđa do vrijednosti 90°Oe za najbitniju kategoriju, sortu graševina, ostaje isti.

„I dok se drugi vinogradari žale na otkazivanje otkupa, vijest kako se otkup u vinariji Kutjevo ne otkazuje, potvrdila je dobru odluku o suradnji, donesenu daleke 1978. od strane moga oca. U teškim godinama imati partnera na kojega možete računati, nama, manjim vinogradarima, znači mnogo. Ne mogu niti zamisliti kako je vinogradarima koji nemaju gdje s grožđem. Pogotovo u godinama poput ove“, poručuje Vasilj Ratko, vlasnik 4 ha vinograda na vinogradarskom položaju Mitrovac.

„Suradnja s kooperantima je dio tradicije koja traje od početka 60-ih godina osnutkom PPK Kutjevo. Ove godine otkupljujemo oko 4 milijuna kilograma grožđa, a s obzirom da, uz naše vinogradarske položaje Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo, naši partneri posjeduju vinograde na vinogradarskim položajima poput Mitrovca i netom spomenutog Hrnjevca, možemo slobodno reći kako u proizvodnji vrhunskih i premium linija koristimo najkvalitetnije grožđe kutjevačkog vinogorja. Mjere Vlade Republike Hrvatske pomogle u iznimno zahtjevnim periodima poslovanja osobito u pogledu održavanja zaposlenosti te kroz mjeru kriznog skladištenja vina koju i sami koristimo. S obzirom kako smo na tržištu zastupljeni s 90% bijelih vina, u mjeru skladištenja išli smo sa zalihama bijelih vina. Izbjegli smo mjeru destiliranja vina s obzirom da se radi o vinima na čiju smo kvalitetu ponosni te čiju kvalitetu kupci i suradnici prepoznaju.  Spomenute mjere pomogle su nam u najtežem periodu poslovanja, a sami smo odlučili učiniti isto. Vinarija Kutjevo usko surađuje s 250 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te generira razvoj Kutjeva i kutjevačkog kraja, stoga je jasno kakvu društvenu odgovornost kao poslodavac i partner imamo“, poručuju iz vinarije Kutjevo.

„Upravo sigurnost otkupa, suradnja s agronomima vinarije Kutjevo po pitanju obrade i zaštite te repro materijala, zapravo sam odnos kakav od 70-ih godina, već generacijama unazad, gradimo s vinarijom govori za sebe“, izjavljuje Previšić Ivan, jedan od najvećih kooperanata vinarije Kutjevo, vlasnik 8 ha vinograda na vinogradarskom položaju Hrnjevac.

Donijeti odluku da se u kriznim vremenima za vlastitu dobrobit i za dobrobit šire zajednice brinemo jednakim intenzitetom, nikada nije bila potrebnija. Tim više se odluka vinarija Kutjevo pokazuje se hrabrim potezom i svijetlim primjerom društvene odgovornosti.