Arhiva

Veliki interes za studentski vlak prema Zagrebu, besplatan za učenike i studente

04-10-2020 • 00:00
Rva

Požeško – slavonska županija, u suradnji s Hrvatskim željeznicama Putničkim prijevozom, financira prijevoz studenata i učenika

Content photo Content photo

Požeško – slavonska županija, u suradnji s Hrvatskim željeznicama Putničkim prijevozom, financira prijevoz studenata i učenika

Požeško – slavonska županija, u suradnji s Hrvatskim željeznicama Putničkim prijevozom, financira prijevoz studenata i učenika. Na temelju Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije, redoviti studenti i učenici srednjih škola prevoze se besplatno vlakom na relaciji Požega – Zagreb  – Požega.

Večeras je prema Zagrebu u 18:35 sati krenuo prvi vlak ove akademske godine, a prema viđenome, interesa ne nedostaje. Uz roditelje, studente je ispratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

– Prva smo županija koja je pokrenula ovaj projekt i provodi se treću godinu zaredom. Umjesto da roditelji mjesečno izdvajaju i do 800 kuna za prijevoz djece, on je za njih besplatan, zbog čega su i roditelji presretni. – izjavio je župan Tomašević.

Brucoš Leonardo Marinović iz Požege, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, izrazio je zahvalnost zbog besplatnog vlaka, dok je također brucošica Blaženka Čuže, studentica strojarstva, dodala da je ova linija jako korisna, jer štede stotinjak kuna u jednom smjeru, a i češće će dolaziti kući.

Županija sufinancira 50% cijene karte, dok HŽ Putnički prijevoz sufinancira drugu polovicu. Ovime se, smatra župan Tomašević, pomoglo ne samo studentima, nego i HŽ-u jer postoje putnici, a time funkcionira i sustav.

Tomašević je najavio i skoro rješenje prijevoza za studente koji studiraju u Osijeku. Želja je da se otvori 22 kilometra pruge od Čaglina do Našica te linija iz Pleternice i Požege prema Osijeku. Dok se to ne ostvari, Županija ima plan uvesti autobusnu liniju za studente.

Prošle školske i akademske godine preko 300 učenika i studenata koristilo je ovaj način prijevoza, a svakako treba spomenuti pretprošlu godinu u kojoj je ostvareno više od 7 tisuća prijevoza.