Arhiva

Veleučilište u Požegi – najbolje hrvatsko veleučilište s optimizmom gleda u daljnji razvoj

21-10-2020 • 00:00
Rva

Povodom početka akademske godine 2020./2021. na Veleučilištu u Požegi održana je konferencija na medije na kojoj su predstavljeni rezultati i novosti ove obrazovne ustanove

Content photo Content photo Content photo Content photo

Povodom početka akademske godine 2020./2021. na Veleučilištu u Požegi održana je konferencija na medije na kojoj su predstavljeni rezultati i novosti ove obrazovne ustanove

Povodom početka akademske godine 2020./2021. na Veleučilištu u Požegi održana je konferencija na medije na kojoj su predstavljeni rezultati i novosti ove obrazovne ustanove.

Prodekanica za nastavu dr.sc. Branka Svitlica rekla je kako je ove akademske godine na Veleučilište upisano  210 novih brucoša, što ukupno predstavlja preko 800 aktivno upisanih studenata. Ako usporedimo prosjek upisa brucoša u protekle dvije godine, ove akademske godine upisano ih je za oko 20%  više.

Ovi podatci su ohrabrujući i u smislu trenutne demografske problematike, ali i osviještenosti mlade populacije da ulaganjem u osobno obrazovanje i stjecanje željenih kvalifikacija, mogu ostvariti buduće poslovne i životne ambicije. – izjavila je Svitlica.

Inicijativom Ministarstva poljoprivrede od prošle akademske godine u iznosu od 10.000 kn stipendiraju se svi studenti (redoviti i izvanredni), koji studiraju stručne i sveučilišne studije Poljoprivredno-prehrambenih smjerova, s ciljem poticanja izbora ovih studijskih programa. Ova mjera pokazala se učinkovitom, s obzirom na to da je odaziv  brucoša na ove smjerove znatno porastao u odnosu na protekle dvije godine.

Novi studentski dom dr. Franjo Tuđman u Požegi, realiziran kroz Projekt Slavonija Vlade RH, ne samo što je obogatio studentski standard, nego doprinosi boljem smještaju trenutno aktivnih i privlačenju većeg broja novih nedomicilnih studenata da svoj željeni studij upišu upravo u Požegi. 

Prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić je dodao kako je tijekom prošle akademske godine realiziran niz strateških i infrastrukturnih projekata, koji su podigli nivo kvalitete nastave i znanstveno-stručnog rada na zadovoljstvo studenata, djelatnika i šire zajednice. Time i dalje dokazuju epitet najboljeg hrvatskog veleučilišta i s optimizmom gledaju u daljnji razvoj, posebice u STEM sektoru.

Od realiziranih projekata koje su uspješno realizirali koristeći vlastita i sredstva EU fondova, izdvajamo Studentski dom dr. Franjo Tuđman sa 110 ležajeva i popratnim sadržajima, otvorenu specijaliziranu prodavaonica vina u Cehovskoj ulici u Požegi koja je povećala prodaju studentskih vina i poboljšala turističku ponudu grada, uređenje informatičke učionice, izrađen elaborat procjene zgrade u ulici Alojzija Stepinca za potencijalni znanstveno-istraživački centar, u tijeku je izrada glavnog projekta za izgradnju montažne sportske dvorane te glavnog projekta za dogradnju Klijeti i spremišta vina u edukacijsko-inovacijski centar za preciznu poljoprivredu.

Osim toga, izrađen je elaborat preddiplomskog stručnog studija „Enogastronomija“, koji je u fazi recenzije, s naglaskom na teme turizma i ruralnog razvoja u budućnosti kao ključnih za zapošljavanje, a odobren je elaborat preddiplomskog stručnog studija „Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo“ kojim se daje odgovor na potrebe tržišta rada u digitalnom okruženju.

– Odrađeno je i desetak znanstveno-stručnih projekata, među kojima se ističe nedavno započeti međunarodni projekt – Uncorking rural heritage: indigenous production of fermented beverages for local cultural and environmental sustainability – EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation Common Challenges sa partnerima iz Slovenije (Sveučilištem Nova Gorica, Gradom Ajdovščina), Sjeverne Makedonije (Vinarijom Tikveš), Norveške (Vijeće i udruga Hardanger) i Hrvatske (LORA Požega). Projekt je ukupne vrijednosti 1.500.998,00 EUR dok na Veleučilište pripada 149.259,50 EUR budžeta. – rekao je Andrlić.

Ravnatelj Studentskog centra Požega Tomislav Raguž ističe kako je ova ustanova, čijom se djelatnošću osigurava cjelovit i potrebit standard korisnika visoke naobrazbe u Požegi, vodeći brigu o prehrani, povremenom zapošljavanju te drugim potrebama studenata, nakon dvadeset godina postojanja dobio mogućnost ponuditi studentima i smještaj u vlastitom studentskom domu.

– Preuzimajući objekt Studentskog doma dobili smo na upravljanje jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj. Svaka soba opremljena je svime što jednom studentu treba: mini kuhinja, hladnjak, TV i prostor za učenje i odmor. Na svakom katu je i potpuno opremljena kuhinja s blagovaonicom za vještije i zahtjevnije stanare. – izjavio je Raguž.

Osim klasične usluge smještaja u pedeset klimatiziranih dvokrevetnim i trokrevetnih soba studentski dom pruža studentima i mnoge dodatne sadržaje poput kuhinje s restoranom za subvencioniranu prehranu studenata, praonicu i sušionicu rublja, učionice i medijateku za učenje i zabavu te fitnes i multifunkcionalnu dvoranu.

Cijena smještaja definirana je Projektom izgradnje studentskog doma i iznosi 600 kn po osobi mjesečno. Nažalost, početak rada obilježen je pandemijom koronavirusa i prisiljeni su prilagoditi rad i poslovanje napucima HZJZ i resornog ministarstva. Zbog povećanja sigurnosnih mjera angažirali su zaštitarsku službu, a na ulazu u dom postavljen je uređaj s kamerom koji očitavanjem x-ice i trenutne temperature studenta vrši sve potrebne evidencije korisnika doma i ukoliko je sve u redu otključava vrata doma.

Svi zainteresirani studenti VUP-a ostvarili su pravo stanovanja  i s početkom ove akademske godine primili su prve stanare u dom. Popunjavanje doma još traje i očekuju popunjenost više od 70% prostornih kapaciteta doma.

– Prestankom ili ublažavanjem mjera ukidati će se privremene restrikcije, a u međuvremenu će se redovito provoditi anketiranje studenata zadovoljstvom smještaja u Studentskom domu te u skladu s tim prilagođavati uvjete korištenja na obostrano zadovoljstvo. – zaključio je Raguž.