Arhiva

VEČERAS: Ne propustite Suze sv. Lovre!

12-08-2020 • 00:00
Rva

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do cca 00:30 kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. 

Content photo

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do cca 00:30 kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre 10. kolovoza događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, u narodu poznatijeg kao Suze sv. Lovre, izvještava Hrvatski astronomski savez, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u ovaj savez na nacionalnoj razini tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars.

 

 

 

Ovom je prigodom Hrvatski astronomski savez pozvao gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do cca 00:30 kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem, poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza. Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

 

Izraz “Suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

 

UPUTE ZA OPAŽAČE:

– ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

– za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi …)

– meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

– potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

– potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja