Arhiva

U Požegi počeo Pripremni kamp 18. naraštaja kadeta

10-09-2020 • 00:00
Rva

Na kampu se nalazi 122 kadeta, od kojih je 21 žena i 14 stranih kadeta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova

Content photo

Na kampu se nalazi 122 kadeta, od kojih je 21 žena i 14 stranih kadeta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova

U vojarni „123. brigade Hrvatske vojske“ u Požegi od 6. do 26. rujna 2020. godine provodi se Pripremni kamp novog, 18. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Na kampu su kadeti preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog vođenja i upravljanja i Vojnog inženjerstva, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika smjer vojni pilot. Na kampu se nalazi 122 kadeta, od kojih je 21 žena i 14 stranih kadeta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Tijekom Pripremnog kampa kadeti se upoznavaju s vojnim pozivom i kadetskom službom te počinju stjecati temeljna vojna znanja i vještine, a obučava ih se i odabranim temama iz Pravilnika o službi u OS RH, Pravilnika o vježbovnim postupcima u OS RH i pješačkom naoružanju.

Ciljevi Pripremnog kampa su prilagodba kadeta na vojno okruženje i kadetsku službu, kao i na način rada u vojnoj organizaciji. Kadeti se upoznavaju s pravilima vojne službe, pravima, dužnostima, obavezama, ograničenjima i zabranama kao i osnovnim vojnim znanjima i vještinama potrebnim za obavljanje kadetske službe. Također, kod kadeta se razvija osjećaj pripadnosti vojnom kolektivu i domoljublju, kao i ponosu pripadnosti Hrvatskoj vojsci.

Kamp traje tri tjedna i provodi se od ponedjeljka do subote, od šest do deset obučnih sati dnevno. Nakon kampa, slijedi svečana prisega i početak akademske godine.