Arhiva

U pleterničku osnovnu školu ulaže se 20 milijuna kuna

13-07-2020 • 00:00
Rva

Završetak radova na projektu „Energetska obnova zgrade Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica“ očekuje se do početka nove školske godine

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Završetak radova na projektu „Energetska obnova zgrade Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica“ očekuje se do početka nove školske godine

Radove na projektu „Energetska obnova zgrade Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica“ obišao je danas župan Alojz Tomašević, ispred osnivača škole i nositelja projekta Požeško-slavonske županije. Projektom energetske obnove financirani su radovi na energetskoj obnovi zgrade, čime će se povećati toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita poda prema tlu i zamijenit će se vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 81% potrebne toplinske energije. Izvođač radova je požeška tvrtka Presoflex gradnja d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16.5 milijuna kuna, pri čemu su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj 8.5 milijuna kuna. Ostatak iznosa sufinancira Požeško-slavonska županija, kao nositelj projekta, no zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 5.4, tako da će Županija stvarno financirati oko 3 milijuna kuna.

U kojoj su fazi radovi rekao je ravnatelj škole Hrvoje Galić.

Grad Pleternica izvan ovog projekta sufinancira određene radove s iznosom od gotovo 3 milijuna kuna, a o čemu je riječ pojasnio je zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.

Župan Alojz Tomašević podsjeća da je ovo nekad bila osnovna škola s najviše učenika u Republici Hrvatskoj. Danas je đaka nešto manje, no ovom gotovo 20 milijuna kuna vrijednom investicijom podižu se standardi obrazovnog sustava i edukacije u novoj školskoj godini. Ističe da je ovo samo jedan u nizu projekata ulaganja u obrazovni sustav na području Požeško-slavonske županije.

Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja listopada ove godine.