Arhiva

Troje ukućana povratnika iz Švedske pozitivno na koronavirus

14-05-2020 • 00:00
Rva

Epidemiolog dr. Ante Vitalia je nesretan što se osobe koje ulaze na prostor županije, pogotovo iz stranih zemalja, više ne evidentiraju ni na koji način

Content photo
00:00
Content photo
00:00
00:00
Content photo
00:00
Content photo

Epidemiolog dr. Ante Vitalia je nesretan što se osobe koje ulaze na prostor županije, pogotovo iz stranih zemalja, više ne evidentiraju ni na koji način

Nova tri slučaja koronavirusa zabilježena su na području Požeško-slavonske županije. Svi su ukućani oboljele osobe s područja Pleternice, povratnika iz Švedske. Riječ je o njegovim roditeljima (1948. i 1954. godište) i baki (1931. godište), u dobrom su stanju i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Župan Alojz Tomašević je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije istaknuo je da se propisane mjere krše i pozvao na odgovornost gospodarstvenike, ponajprije ugostitelje.

Oporavak gospodarstva i turizma želja je i naše županije, dodaje Tomašević, no ukidanjem mjera samoizolacije za osobe koje dolaze iz inozemstva mi ne znamo tko su oni i jesu li oboljeli. Najavio je da će se đački domovi u Požegi i Pakracu staviti u funkciju karantene za sve one koji nisu u mogućnosti u svojim domovima dosljedno provoditi mjere samoizolacije, te da će se pojačati provođenje epidemioloških mjera u domovima za starije i nemoćne osobe.

Glavni epidemiolog dr. Ante Vitalia dodaje da je bilo za očekivati da će ukućani biti pozitivni. Jučer su doznali da je još jedna osoba s područja Požeško-slavonske županije došla avionom iz Frankfurta, nalazi se u samoizolaciji i danas će biti testirana.

Dodaje da je nesretan što se osobe koje ulaze na prostor županije, pogotovo iz stranih zemalja, više ne evidentiraju ni na koji način.

U samoizolaciji se nalazi nekoliko kontakata novooboljelih osoba i oni će danas također biti testirani. Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović smatra da inspektorat nije dobra potpora radu Stožera.

Župan Tomašević na kraju je zahvalio građanima koji se pridržavaju epidemioloških mjera te apelirao na ostale da se ponašaju odgovorno i zaštite sebe i svoje obitelji.