Arhiva

Raste broj novozaraženih: Prikrivaju se kontakti, pet školskih razreda u samoizolaciji

16-09-2020 • 00:00
Rva

Danas je trebala biti održana i sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, no jutros je odgođena jer je više vijećnika završilo u samoizolaciji

Content photo
00:00
00:00
Content photo
00:00
Content photo
00:00

Danas je trebala biti održana i sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, no jutros je odgođena jer je više vijećnika završilo u samoizolaciji

Atmosfera je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije bila poprilično ozbiljna. Razlog je vrlo jasan – od jučer je detektirano 16 novih pozitivnih osoba.

Sreća je što se uglavnom radi o osobama iz samoizolacije koje su razvile simptome. U ovom trenutku aktivno je 134 slučaja, od čega je 9 hospitaliziranih osoba u Požegi, Osijeku i Zagrebu, dok su ostali u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je u ovom trenutku 490 osoba, a testiranja se nastavljaju i dalje.

Načelnik stožera župan Alojz Tomašević osvrnuo se na izazove koje donosi povratak u školske klupe.

Danas je trebala biti održana i sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, no jutros je odgođena jer je više vijećnika završilo u samoizolaciji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević očekuje da će mjere o znatno manjem broju sudionika na svadbama, posljednjim ispraćajima i drugim privatnim okupljanjima, koje su stupile na snagu 7. rujna, pokazati rezultate u narednim danima. I on je apelirao na odgovornost.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia rekao je da ljudi prikrivaju kontakte.

Izrazio je žaljenje što su nove mjere stupile na snagu tek 7. rujna, a ne vikend prije, jer tvrdi da bi smo danas imali 30-40 novih pozitivnih osoba manje. Župan Tomašević je istaknuo da je, nažalost, zbog organizacije svadbenih svečanosti bilo prekasno otkazati ih svega nekoliko dana prije, upravo je to rezultat znatnog povećanja koje bilježimo proteklih dana. Na kraju je pozvao je građane da se ponašaju odgovorno, jer jedino tako možemo vratiti naše živote u normalu.