Arhiva

PSŽ: Broj novozaraženih i dalje dvoznamenkast, do danas s COVID-om preminulo 5 osoba

23-09-2020 • 00:00
Rva

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije načelnik stožera župan Alojz Tomašević iznio je podatak da se trenutno 20 razrednih odjeljenja te određeni broj nastavnika i profesora nalazi u samoizolaciji

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije načelnik stožera župan Alojz Tomašević iznio je podatak da se trenutno 20 razrednih odjeljenja te određeni broj nastavnika i profesora nalazi u samoizolaciji

Broj novozaraženih na području Požeško-slavonske županije i dalje je dvoznamenkast na dnevnoj bazi. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih.  

Tako je u Požeško-slavonskoj županiji aktivno 96 slučajeva zaraze korona virusom, 84 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano u Požegi, Osijeku i Zagrebu. U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je do danas testirano 8.418 osoba.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije načelnik stožera župan Alojz Tomašević iznio je podatak da se trenutno 20 razrednih odjeljenja te određeni broj nastavnika i profesora nalazi u samoizolaciji.

– Apeliram da oni koji imaju simptome ostanu nekoliko dana kod kuće i jave se poslodavcu. Manja je šteta ako je na kraju bila prehlada, nego kad nam ode nekoliko stotina djece u samoizolaciju, a što se kod manje djece reflektira i na roditelje. – rekao je Tomašević.

S pogoršanjem vremena i zatvaranjem terasa ugostiteljskih objekata nastat će dodatni problem, pa se apelira da se podigne razina odgovornosti s obvezujućom maskom i dezinfekcijom. Sve više bolesnika ima teže simptome i ovo neće tako brzo završiti, smatra župan Tomašević.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević ističe da većinu osoba u samoizolaciji čine djeca. Od početka pandemije oporavilo se 275 osoba, a umrlo je 5 osoba.

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Vitalia dodaje da se mjere o smanjenju broja ljudi na okupljanjima, koje su stupile na snagu 7. rujna, provode loše te se očekuje da će mjere biti produžene i nakon 7. listopada. I dalje su kao najveći izvori zaraze velika okupljanja poput svadbi, maturalnih okupljanja, vjerskih i drugih okupljanja, gdje se nije pridržavalo dopuštenog broja ljudi, distance i higijenskih mjera. Vitalia apelira da se mjere provode, ali i kontroliraju. I dalje je većina novooboljelih iz samoizolacije, što je dokaz da je ta mjera od velike pomoći za suzbijanje epidemije.