Arhiva

Prijem polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ kod župana Tomaševića

02-11-2020 • 00:00
Rva

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević ugostio je te uputio riječi dobrodošlice polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Content photo Content photo

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević ugostio je te uputio riječi dobrodošlice polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević ugostio je te uputio riječi dobrodošlice polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika.

„Izuzetna mi je čast što ste ovdje i što ćete posjetiti znamenitosti Požeško-slavonske županije. Sretan sam i kao časnik i kao umirovljeni general što danas imamo prijatelje sa vjerom da će svi oni završiti školu strategije i biti u sustavu oružanih snaga. Čestitam i polaznicima iz drugih zemalja koji su danas ovdje, a koji će imati mogućnost izručivanja strategija i doktrinu, ali i domovinsku sigurnost Hrvatske kako bi zajednički ovaj prostor očuvali za buduće generacije.” – rekao je župan Alojz Tomašević

Nešto više o Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić” rekao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole koji je naglasio da su u posjet Požeško-slavonskoj županiji došli polaznici najviše vojno-civilne obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

U tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 17 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Republike Hrvatske (osam polaznika su visoki časnici MORH-a i Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) i šest polaznika iz Oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Republike Slovenije i Crne Gore).

Tijekom studijskog putovanja na području Požeško-slavonske županije polaznici će se u Županiji upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.

Posjetiti će vojarnu „123. brigade HV“ s predavanjem Požega i Požeško-slavonska županija u Domovinskom ratu te značajne lokacije iz Domovinskog rata (Kamenska, Logor Bučje, spomen obilježje „Rakov potok“ i spomen park Kusonje – najtragičniji događaj na pakračkom ratištu, Spomen ploče – početak Domovinskog rata u Pakracu i Spomen području Trokut Lipik – Novska).

“Ispred 23. naraštaja ratne škole Ban Josip Jelačić, iznimno nam je zadovoljstvo i čast biti u vašoj županiji. Osim nastave koju imamo, ono što je također važno je upravo ono što je na terenu. Osim Domovinskog rata, tu je i budućnost Republike Hrvatske koju svaki dan kroz ovaj naš program imamo prilike i vidjeti.” – rekla je predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pukovnica Jasna Đivan Perković.

Župan je polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić” poklonio Fotomonografiju koja je izdana povodom  810. obljetnice postojanja Požeško-slavonske županije te im se zahvalio na dolasku u županiju.