Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar Zdravko Marić održao sastanak s kutjevačkim vinarima

24-06-2020 • 00:00
Rva

Glavna tema bila je, naravno, situacija koja je zadesila ovaj sektor uslijed koronavirusa, pa su vinari ministru Mariću iznijeli svojih desetak zahtjeva

 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Glavna tema bila je, naravno, situacija koja je zadesila ovaj sektor uslijed koronavirusa, pa su vinari ministru Mariću iznijeli svojih desetak zahtjeva

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić sastao se prijepodne s vinarima kutjevačkog vinogorja. Domaćin je bila Vinarija Krauthaker, a sastanak je privukao velik broja vinara s obronaka Papuka i Krndije. Glavna tema bila je, naravno, situacija koja je zadesila ovaj sektor uslijed koronavirusa, pa su vinari ministru Mariću iznijeli svojih desetak zahtjeva.

Između ostaloga zatražili su:

 • smanjenje kriterija za dodjelu plaće sa 50% na 30% pada prihoda
 • pravo na potporu svih proizvođača grožđa i vina
 • oslobađanje plaćanja naknada Fondu za zaštitu okoliša svim s padom prihoda većim od 20% od početka godine
 • nastavak oslobađanja plaćanja doprinosa za iznos minimalne plaće
 • oslobađanje plaćanja akontacija poreza na dobit za one koji imaju pad veći od 20% u prvih pet mjeseci 2020. godine
 • predvidjeti za destilaciju količinu od 7 milijuna litara vina
 • predvidjeti za skladištenje 2 milijuna litara vina
 • omogućiti tzv. „zelenu berbu“ tj. destilaciju zelene berbe vina do 9% alkohola – vinjak
 • stimulirati domaće komercijalne podrume da otkupe domaće viškove vina
 • brendirati vinsku Hrvatsku kroz Zakon o vinu, obvezno članstvo u regionalnim udrugama
 • naći rješenje za problem viškova pri otkupu grožđa 2020. godine

Vinar Josip Galić predložio je da se vinogradari stimuliraju po hektaru vinograda, da se 50% poticaja za ovu godinu isplati do 30. rujna, a ostalih 50% do kraja godine. Aktualan praksa je da se drugi dio poticaja isplaćuje do 30. lipnja iduće godine.

– Berba ide, nemamo gdje smjestiti vino. Grožđe je urodilo i imat ćemo velik problem sa smještajem vina. Bilo bi dobro da u ugostiteljstvu PDV padne na 10%. Mi da ne pretačemo sredstva iz drugih tvrtki, otišli bi u stečaj. Mjere Hamaga su male, trebao bi se uključiti i HBOR. Također, ne znamo hoćemo li dobiti moratorij od banaka, a kod mene je pad u prvih pet mjeseci 80%.

Enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin dodaje da se vrlo malo govori o novoj berbi za dva mjeseca.

– Kutjevačko vinogorje ima oko 1.500 ha vinograda, od čega je polovica u kooperaciji. Po našoj procjeni, 100 do 150 hektara neće biti zbrinuto u vinarijama. Govorimo o milijun do milijun i pol litara mošta i to će biti problem spremiti. Mi smo kao Kutjevo d.d. predložili da ministarstvo subvencionira otkup, da se pokušaju spasiti vinogradari. I sada imamo viškove, pa će pritisak biti ogroman. Može li se napraviti prijedlog izmjene roka isplate kooperantima sa 30 na 60 dana, jer znamo da istu berbu prodajemo tek iduće godine, pa da ta berba bude zalog plaćanja kooperantima. Smatram da bi ljudi imali razumijevanja, da se zbrine njihov urod uz subvenciju države.

Domaćin i jedan od najcjenjenijih hrvatskih vinara Vlado Krauthaker dodaje da ministarstvo financija treba malim destilerijama olakšati poslovanje i proizvodnju visoko kvalitetnog destilata vinjaka.

– Mi ne možemo spriječiti uvoz vina. Pokušali smo i dobili po nosu. Ali netko s uvoznicima vina treba sjesti i dogovoriti otkup viškova vina, jer je bolje to nego ići u destilaciju. Vjerujem da ih država tu može stimulirati. Također, ministarstva uprave i poljoprivrede trebaju raditi na brendiranju vina uz obvezno članstvo u regionalnim udrugama, kao što je primjer u drugim vinarskim europskim zemljama u okruženju.

Vinari upozoravaju da nema zajedničkog marketinga, jer je sad situacija da četiri hrvatske vinarske regije imaju svoje organizacije, no nemaju krovnu točku u kojoj bi se okupljali.

Ministar Zdravko Marić zahvalio je vinarima na konkretnim prijedlozima i što su ukazali na neke nelogičnosti gdje država mora reagirati promptno.

– Važno je donijeti pravu odluku u pravo vrijeme. Politika je na početku ove krize poslušala epidemiološko-zdravstvenu struku, jer su ljudski životi prioritet, iako smo znali da će gospodarstvo pasti. Mi smo bili prva zemlja koja je najavila oslobađanje od poreza, dok drugi govore o odgodama. Nama je za travanj isplaćena potpora za 550 tisuća zaposlenika, to je 7 milijardi neplaniranih kuna rashoda. Bez tih mjera bilo bi sto tisuća nezaposlenih više u Hrvatskoj.

Četiri godine stiskao sam kolege da se uklopimo u fiskalnu održivost, da se kreće u rasterećenje. Da to nismo radili tada, ne bi mogli ovako reagirati danas. Sad imamo pad prihoda oko 23 milijarde kuna godišnje i mi to moramo nadomjestiti zaduživanjem, a stvari se posljednjih dana dodatno kompliciraju s koronavirusom. Fiskalizacija je 16% manja nego prošle godine, dok je ugostiteljstvo na 50% ostvarenja, a za što ste i vi vezani. – izjavio je ministar Marić.

Najavio je kao sljedeću mjeru skraćivanje radnog vremena zaposlenicima. U srpnju će Porezna uprava gledati kumulativno drugi kvartal, pa ako je pad preko 20% ide odgoda, ako je pad preko 50% onda ide oslobođenje za prihode do 7,5 milijuna kuna, a iznad toga razmjerno prihodu. Akontacije poreza na dobit i danas se mogu umanjiti, što će se sugerirati Poreznoj upravi. Što se tiče isplate poticaja do kraja godine, ističe da moraju osigurati likvidnost proračuna zaduživanjem, no obećao je porazgovarati s ministricom poljoprivrede na tu temu, a što će ovisiti i o događanjima u drugom dijelu godine. Smanjenje PDV-a i dalje ostaje za diskusiju, a vinarima je rekao da računaju na kreditne programe HBOR-a poput kredita za obrtna sredstva u primarnoj poljoprivredi do 200 tisuća eura i drugih programa. Svjestan je s kojim se teškoćama susreću pri poslovanju s komercijalnim bankama u Hrvatskoj, rekavši da „kad vidi kako se odnose prema državi, onda može samo pretpostaviti kako se odnose prema poduzetnicima i građanima, a to je vrlo nekorektno“. Iz tog razloga, država se s obveznicama okrenula mirovinskim fondovima uz vrlo dobre uvjete.

S obzirom na to da je u tijeku predizborna kampanja te da je ministar Marić nositelj liste HDZ-a za V. izbornu jedinicu, njemu se u obilasku pridružio i gradonačelnik Požege Darko Puljašić, kandidat na listi HDZ-a, podržavši prijedloge vinara i obećavši da će se u narednom mandatu u Saboru zalagati za vinsku priču koja može povući cijelu lokalnu ekonomiju. Podsjeća da niti jedna velika tvrtka u Požegi u vrijeme krize nije stala niti jedan dan, a Grad Požega je izašao u susret te za početak smanjio prirez za 3% te porez na potrošnju s 3% na 1%.

Ministar Marić na kraju je zaključio da je potrebno neformalno zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju promocijom svježeg voća i povrća, svježeg mesa i ribe, umjesto uvoza te je obećao da njihov današnji sastanak i zahtjevi neće ostati „mrvo slovo na papiru“.