Arhiva

OPREZ: Ovo nije bijeli tartuf!

01-07-2020 • 00:00
Rva

Posljednjih tjedana na području Požeške kotline i gorja ubrano je više primjeraka podzemne vrste gljive koja svojim izgledom i mirisom jako sliči  bijelom tartufu (Tuber magnatum) najcjenjenijoj  podzemnoj gljivi koja zbog svojih kvaliteta postiže vratolomne cijene.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Posljednjih tjedana na području Požeške kotline i gorja ubrano je više primjeraka podzemne vrste gljive koja svojim izgledom i mirisom jako sliči bijelom tartufu (Tuber magnatum) najcjenjenijoj podzemnoj gljivi koja zbog svojih kvaliteta postiže vratolomne cijene.

Posljednjih tjedana na području Požeške kotline i gorja ubrano je više primjeraka podzemne vrste gljive koja svojim izgledom i mirisom jako sliči  bijelom tartufu (Tuber magnatum) najcjenjenijoj  podzemnoj gljivi koja zbog svojih kvaliteta postiže vratolomne cijene.

 

 

“Iako je područje Požeštine značajno  prirodno stanište bijelog tartufa još uvijek nedovoljno istraženo, ali sa zabilježenim brojnim nalazima ova podzemna gljiva nije bijeli tartuf već se radi o vrsti vijugava mirisnica (Choiromyces meandriformis). To pouzdano znamo iz više razloga: jer se bijeli tartuf pojavljuje tek u kasnu jesen na potpuno različitim staništima i u blizini drugih vrsta drveća. Vijugava mirisnica je nejestiva gljiva, lošeg je okusa i može ukoliko se konzumira izazvati proljeve. Zabilježena je u više europskih zemalja i ograničena je na područje Europe. U  RH je do ove godine bilo poznato samo nekoliko lokaliteta ali su klimatski uvjeti pogodovali da se više ljudi iz kontinentalne Hrvatske od Petrinje, Sinja, Novske do Slavonskog gorja, obraćalo sa upitima vezano uz ovu gljivu sa novih lokaliteta”, rečeno je ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

 

 

Nekoliko primjeraka pronašli su i članovi Gljivarskog društva Požega a primjerci su stigli sa područja Požeške gore, Psunja i Papuka. Plodište vijugave mirisnice je gomoljasto, nepravilno okruglo i tvrdo, u početku bijeložućkasto a potom smeđe i pjegavo. Često je i duboko izgrižena poput kratera. Meso joj je čvrsto i kompaktno a miris podsjeća na mladi kuhani kukuruz dok je kod starijih gljiva miris intenzivan, vrlo neugodan a okus je blago gorak. Vremensko pojavljivanje vezano je za ljeto i početak jeseni, uglavnom u vapnenim i ilovastim tlima.

 

 

Iz navedenih razloga i opisa pozivamo zaljubljenike očaravajućeg svijeta gljiva na oprez, ali isto tako i da nam pruže informacije o eventualnim nalazima i novim lokalitetima u Gljivarsko društvo Požega ili Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

 

 

Požeškoj javnosti uskoro će, čim dozvole okolnosti, biti i javno predstavljena prva knjiga u Hrvatskoj o podzemnim gljivama pod naslovom Podzemne gljive Požeške kotline i Slavonskog gorja, autora Matije Josipovića i Ivice Samarđića, u kojoj su detaljno opisane 32 vrste podzemnih gljiva Požeške kotline i Slavonskog gorja.