Arhiva

Nada i Marijan Banović, članovi HPD Gojzerica Požega, nagrađeni Zlatnim znakom HPS-a za doprinos razvoju planinarstva

15-09-2020 • 00:00

Ovo priznanje je visokog ranga i dodjeljuje se samo najzaslužnijim planinarima, koji su aktivni u planinarstvu najmanje 20 godina

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ovo priznanje je visokog ranga i dodjeljuje se samo najzaslužnijim planinarima, koji su aktivni u planinarstvu najmanje 20 godina

Nada i Marijan Banović članovi HPD Gojzerica Požega, ovih dana nagrađeni su Zlatnim znakom Hrvatskog planinarskog saveza za doprinos razvoju planinarstva. Ovo priznanje je visokog ranga i dodjeljuje se samo najzaslužnijim planinarima, koji su aktivni u planinarstvu najmanje 20 godina. 

Radi se o poznatim požeškim planinarima koji su cijeli svoj život posvetili planinarstvu i životu u planini. Tijekom cijelog svog planinarskog vijeka vrijedno i nesebično su radili, da bi drugima poslije bilo bolje. Vodili su izlete, markirali staze, dijelili svoje iskustvo i znanje, osnivali planinarske udruge, pisali prekrasne priče za časopis Hrvatski planinar i promicali planinarstvo općenito. Svoj rad nisu javno obznanjivali kao neki drugi, pa zbog toga nisu tako poznati.

Radi se o samozatajnim ljudima koji su za hrvatsko i požeško planinarstvo učinili jako puno.  Učinili su mnogo više od onih koji su primali ordenje, kolajne i nagrade za životno djelo, te su u svemu ostali skromni i dostojanstveni. Inicijativu za dodjelu priznanja pokrenula je HPD Gojzerica Požega, društvo u kojem su se nedavno aktivirali.

Priznanje im je uručio predsjednik HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković kao gost na skupštini HPD Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Požega (HPD HZZO Požega), koja se održala prošlog vikenda na otvorenom u Starigradu (Nacionalni park Paklenica). Iako je HPD Gojzerica Požega inicijator dodijele priznanja, priznanje su odlučili dodijeliti na skupštini društva koje su  Nada  i Marijan osnovali sada već daleke 2007. godine.

Radost, suze, osmjeh i sreća, samo su neki od osjećaja koji su preplavili te zahvalne ljude tijekom dodjele priznanja. Uslijed poplave pozitivnih osjećaja koje su svi zajedno podijeli, pitanje iz naslova  samo se nametnulo. Za kraj želimo im još puno veselih i sunčanih dana na planini, provedenih društvu dobrih ljudi.