Arhiva

KUD-u Svilenka iz Buka 750 tisuća kuna bespovratnih EU sredstava

01-06-2020 • 00:00
Rva

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, pod programom "Prostori sudjelovanja - razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, pod programom “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“

Među mnogobrojnim kapitalnim investicijama koje su financirane ili sufinancirane nacionalnim i EU sredstvima Pleternica skrbi i o svojim udrugrama koje također prema svojim mogućnostima participiraju na različitim natječajima. Jedan od takvim prijavljenih projekata na kojemu je partner Grad Pleternica, a koji je došao do završne faze ocjenjivanja i potpisa ugovora je i „Mali dom kulture“. Nositelj ovog projekta vrijednosti 750.000 kn je KUD Svilenka iz Buka koji dugi niz godina na volonterskoj bazi radi i čuva nematerijalnu kulturnu baštinu našeg grada.

Pleternička gradonačelnica Antonija Jozić ističe kako su članovi KUD-a Svilenka uvijek puni entuzijazma i inicijative.

– Nedavno smo za njihove potrebe jedan prazan prostor u selu stavili u funkciju, a putem ovog projekta taj prostor ćemo dodatno adaptirati i prilagoditi njihovim potrebama. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, pod programom “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ što nam je izuzetno važno jer ne opterećujemo gradski proračun – kaže Jozić.

Ugovor za projekt u kojem su predviđene razne aktivnosti očuvanja kulturne baštine potpisala je predsjednica KUD-a Svilenka Branka Leist na svečanom potpisivanju ugovora u prisutnosti ministra Regionalnog razvoja i fondova EU, Marka Pavića.

– Čim sam svojim članovima javila vijest da smo potpisali ugovor nastalo je opće oduševljenje, već dugi niz godina radimo, trudimo se i uspjevamo u tome. Ovo je potvrda da radimo kvalitetno i da ćemo tako i nastaviti. Veliku pomoć u svemu smo imali od našeg Poduzetničkog centra i Grada Pleternice. Jedva čekamo krenuti sa aktivnostima i pokazati sve ono što znamo, čime se ponosimo i što živimo – izjavila je Branka Leist.

KUD Svilenka je čest gost na brojnim nastupima diljem Hrvatske, ali i susjednih zemalja, njeguju izvornu tradiciju i baštinu svoga kraja, a svake godine u kolovozu organiziraju tradicionalnu smotru Pučkog crkvenog pjevanja u župnoj crkvi u čast Gospi Snježnoj.