Arhiva

Kreće dogradnja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, nakon koje će Orljava biti znatno čišća

05-03-2020 • 00:00
Rva

Svečanim potpisivanjem ugovora „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega“ došlo se na korak do početka radova na dogradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Požega drugim i trećim stupnjem pročišćavanja s poljima za ozemljavanje mulja

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
00:00
Content photo Content photo

Svečanim potpisivanjem ugovora „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega“ došlo se na korak do početka radova na dogradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Požega drugim i trećim stupnjem pročišćavanja s poljima za ozemljavanje mulja

Svečanim potpisivanjem ugovora „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega“ došlo se na korak do početka radova na dogradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Požega drugim i trećim stupnjem pročišćavanja s poljima za ozemljavanje mulja.

Otpadne vode koje se danas ispuštaju u rijeku Orljavu, bez odgovarajućeg stupnja pročišćavanja, predstavljaju opasnost, kako za zdravlje ljudi, tako i za čovjekov okoliš. Za područje grada Požege te dijelova općina Brestovac i Velika, zadržana je koncepcija kanalizacijskog sustava s jedinstvenim centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda.

Investitor je Tekija d.o.o. s partnerima Gradom Požega te Općinama Velika i Brestovac, a vrijednost radova 66,7 milijuna kuna bez PDV-a. Kroz postupak javne nabave za izvoditelje radova odabrana je zajednica ponuditelja Riko d.o.o. Ljubljana, Presoflex gradnja d.o.o. Požega i Hidroinženjering d.o.o. Ljubljana. Projekt se financira iz sredstava Kohezijskog fonda sa 72,45%, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda s po 11,02% i projektnih partnera Grada Požega 4,53%, Općine Velika 0,84% te Općine Brestovac 0,14%. Projekt s realizacijom treba početi najkasnije u travnju ove godine s rokom završetka izvođenja od 36 mjeseci. Realizacijom projekta ispunit će se zahtjevi hrvatskih i europskih propisa te poboljšati zdravstveni standardi života stanovništva.

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Direktor Tekije Anto Bekić zahvalio je svima koji su doprinijeli da do realizacije ovog projekta dođe te detaljnije pojasnio rad uređaja.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić istaknuo je Grad Požegu kao kvalitetnog partnera te zaželio dobrodošlicu izvođačima radova.

Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Ministarstva zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos istaknula je Aglomeraciju Požega kao jedan od 54 odobrena projekta iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Dodaje da problem ponegdje nastaje kod realizacije vodno-komunalnih projekata, ali ne i u Požegi.

Janez Škrabec, direktor nositelja zajednice ponuditelja izvoditelja radova, slovenske tvrtke Riko d.o.o. iz Ljubljane, izrazio je zadovoljstvo što su dobili priliku s partnerima provesti projekt te se nada da će se kvaliteta života građana provedbom projekta dodatno poboljšati. Nakon uvodnog dijela uslijedilo je i potpisivanje ugovora između investitora i izvoditelja radova.