Arhiva

Izaslanstvo Grada Požege položilo vijenac u prigodi 25. obljetnice operacije Bljesak

01-05-2020 • 00:00
Rva

U prigodi 25. obljetnice operacije „Bljesak“ uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade vijenac je položilo izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem

Content photo Content photo Content photo Content photo

U prigodi 25. obljetnice operacije „Bljesak“ uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade vijenac je položilo izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem

U prigodi 25. obljetnice operacije „Bljesak“ uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade vijenac je položilo izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem.

Operacija “Bljesak” – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.